Administratorul public al judetului Hunedoara, Costel Avram a semnat ieri, la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu de la Bucuresti proiectul pentru închiderea definitivã a gropii de gunoi de la Uricani, contract de peste 3,6 milioane lei.
“Pentru cã ne dorim sã sprijinim comunitãtile locale, asa cum am  procedat si în alte  situatii, am preluat la Consiliul judetean Hunedoara responsabilitatea acestui proiect, pe care-l vom duce la bun sfârsit pânã la  termenul stabilit.  Am semnat astãzi (nr. miercuri) la Administratia Fondului pentru Mediu de la Bucuresti contractul în valoare de 3.650.000 lei, pentru finantarea proiectului de închidere definitivã a fostului deponeu de deseuri de la Uricani”, declarã Costel Avram,  administrator public al judetului Hunedoara.  Deponeu de deseuri de la Uricani a fost declarat neconform si, potrivit cerintelor Uniunii Europene,  trebuie închis definitiv si terenul trebuie  ecologizat pânã la finalul anului 2020, în caz contrar comunitatea localã riscând sanctiuni.

”Ceea ce este si mai important este faptul cã am reusit sã atragem finantare integralã  pentru acest obiectiv de la Administratia Fondului de Mediu,  astfel încât nu doar cã evitãm sanctiunile  pentru Primãria Uricani, dar nici nu facem cheltuieli din bugetul CJH pentru a realiza acest proiect obligatoriu”, mai spune Avram. În anul 2018, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a hotãrât cã România se face vinovatã cã nu a închis 68 de gropi de gunoi ilegale, însã  eventuale sanctiuni financiare nu sunt  aplicate în aceastã  fazã a procedurii de infringement. Sesiunea de depunere a dosarelor de finantare a fost prelungitã pânã la data de 29 noiembrie 2019, iar proiectele eligibile sunt cele din Lista depozitelor de deseuri municipale care trebuie închise, conform deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, furnizatã de cãtre Ministerul Mediului si publicatã pe site-ul AFM.
Diana Mitrache