Un centru pentru oamenii cu dizabilitãti, deschis la Uricani

În judetul Hunedoara, peste 21.000 de oameni au diverse grade de handicap, iar unii dintre ei trebuie sã fie internati. Pentru cei care au astfel de nevoi si locuiesc în zona Vãii Jiului, cu precãdere, a fost inaugurat un centru de îngrijire la Uricani.
Aproape 30 de oameni cu dizabilitãti vor fi institutionalizati în acest centru ce a fost inaugurat, iar locatia este dotat la standarde moderne. Consiliul Judetean Hunedoara a alocat aproximativ 600.000 de lei pentru amenajarea lui, iar aici urmeazã sã fie internati oameni care au nevoie de ajutor. „Capacitatea acestui centru este de 30 de locuri, pentru cã standardele minime de calitate aratã cã un centru de îngrijire nu poate avea mai mult de 50 de locuri, iar la nivelul judetului nostru, din cele 8 centre doar 3 mai au 50 de locuri, restul sunt sub 50. Astãzi, putem spune cã în judetul Hunedoara sunt peste 21.000 de persoane adulte cu dizabilitãti si copii. Din acestia, vreo 20.780 sunt persoane neinstitutionalizate, din care 1.300 sunt copii, iar 19,400 sunt adulti. Mai avem  385 de persoane institutionalizate în cele 8 centre si din peste 1.000 de copii, cam 150 sunt institutionalizati în centre de asistentã maternalã si plasamente familiale”, a precizat Geanina  Ianc, director DGASPC Hunedoara.

Clãdirea din Uricani se aflã în cadrul celei care a fost construitã ca spital la Uricani, iar ideea a fost preluatã de Consiliul Judetean Hunedoara care a reusit în timp de un an sã o amenajeze si sã punã la punct totul. „La mijlocul lunii ianuarie cred cã vor fi si primii beneficiari aici. Acum suntem în situatia în care se fac angajãri si mai sunt 12 posturi scoase la concurs si CJH, prin cei 600.000 de lei pe care i-a investit aratã cã este deschis pentru a ne ajuta semenii. Facem un gest, chiar de Ziua Persoanelor cu Dizabilitãti. Acest centru este pe raza orasului Uricani, dar este al Directiei de Asistentã Socialã a judetului Hunedoara, asa încât aici pot veni persoane cu dizabilitãti din tot judetul”, a spus si Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara, iar la inaugurare, l-a completat si Mircea Bobora, presedintele C J H:
„Conditiile care au fost create pentru aceste persoane cu dizabilitãti aici sunt de cea mai înaltã tinutã. Noi spunem cã în ianuarie, dupã finalizarea concursurilor pentru angajarea celor 32 de persoane din schema de functionare integralã a centrului, din ianuarie sã vinã si primii beneficiari ai acestui centru”. Investitia a creat si locuri de muncã pentru orasul Uricani, dar vine si sã rezolve o problemã a adultilor cu grave probleme de sãnãtate, care nu aveau unde sã fie plasati. „Anul trecut am finalizat ultimele proceduri de predare a amplasamentului. Anul acesta, în prima jumãtate a anului, CJH a aprobat banii necesari pentru investitiile ce mai erau necesare, pentru a putea sã primim autorizatiile si le multumesc celor ce au fãcut posibil acest lucru. Obiectivul este foarte important, pentru cã avem multi oameni chiar în orasul nostru, dar si în toatã Valea Jiului, care au nevoie de astfel de  servicii”, a conchis si Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani.
Demersurile pentru înfiintarea unui nou  serviciu de îngrijire si asistentã destinat  persoanelor adulte cu dizabilitãti în Valea Jiului au început încã din anul 2017, când a fost  preluat de la Primãria Uricani. De atunci si pânã în prezent, s-au realizat o serie de lucrãri de igienizare si reparatii, precum si dotãrile necesare astfel încât centrul sã ofere servicii la standarde de calitate persoanelor cu dizabilitãti aflate într-o situatie de risc. Toate lucrãrile si dotãrile s-au realizat din bugetul Consiliul Judetean Hunedoara, prin DGASPC Hunedoara.
Diana MitrachE

3 comentarii la „Un centru pentru oamenii cu dizabilitãti, deschis la Uricani

 • 3 decembrie 2019 la 22:24
  Permalink

  au angajat pilosii,neveste de psd-isti……..

  Răspunde
 • 4 decembrie 2019 la 09:56
  Permalink

  E bine ca sa facut !! E foarte bine !! Nu stiu cum se face ca in Uricani se pot anvelopa si blocuri,se mai misca cite ceva ,se gasesc si echipe ,numai in Petrosani nu se poate face nimic !! Adica licitatii la care nu se prezinta nimeni .Onor primariei !!!!!!

  Răspunde
  • 4 decembrie 2019 la 12:08
   Permalink

   cum neveste de psd-isti ?ca doar au castigat pnl-istii

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.