Minele pe închidere concediazã aproape 300 de mineri

De la mina Paroseni vor pleca 141 de mineri, iar de la Uricani, 129 de angajati. Lor li se adaugã 19 oameni din personalul tehnico-administrativ, iar acestea sunt ultimele disponibilizãri pentru anul 2019.
De acum, tot ce este la suprafata minelor va fi ras, iar subteranul va fi pus în sigurantã. O spun cei care se asigurã acum cã minele se închid conform graficului stabilit, iar oamenii pleacã cu banii de disponibilizare, plus facilitãtile oferite de ordonanta pentru care au si protestat în subteran.
„Din 363 de angajati pe care îi mai are societatea în momentul de fatã, 288 de persoane se aflã în preaviz, iar din 31 decembrie pleacã din sistem”, a spus Petre Drãgoescu, director tehnic SNÎMVJ.
Angajatii disponibilizati vor beneficia de venituri de completare si de vechime în muncã pentru maxim 24 de luni, o parte dintre cei care pleacã având deja de vârsta de pensionare. La disponibilizare, minerii primesc acum 37.200 de lei brut.
„Odatã notificat programul, la Comisia Europeanã în 2011, statul român s-a obligat sã  asigure, pe tot parcursul disponibilizãrilor, acea protectie socialã de care ar trebui sã se bucure toti cei care vor pleca din sistem. Au apãrut si normele de aplicare a Ordonantei nr 69, iar plãtile compensatorii vor fi la acelasi nivel, ca de fiecare datã. Marti, 3 decembrie, a apãrut publicatã HG de reîntregire a ajutorului de stat, urmeazã sã se producã si HG de rectificare a bugetului de venituri si cheltuieli, asa încât pe toate capitolele sã fie acoperitor, sã nu avem probleme cu salariile si plãtile compensatorii”, a mai  precizat directorul SNÎMVJ.
Începând cu data de 1 ianuarie 2020, cele douã exploatãri de cãrbune din Valea Jiului vor întra într-o nouã etapã a procesului de închidere si ecologizare. Acest lucru înseamnã cã se vor încheia  toate activitãtile din subteran, vor fi închise toate cãile de acces în subteran si vor fi demolate toate clãdirile de la suprafatã.
„Amplasamentele celor douã exploatãri miniere vor fi predate antreprenorului, Castrum, mai exact si se vor desfãsura doar activitãti de valorificare a activelor pe care le avem puse pe Bursa de Mãrfuri, ori urmeazã sã fie puse acolo, dar vor fi întocmite si documentele ce prevãd lucrãrile ce se vor face, atât în incintele principale, cât si pe haldele de steril, sau acolo unde mai avem si incinte exterioare, cum e la Uricani, putul est”, explicã Drãgoescu.   În aceastã lunã, ultima din 2019, se fac ultimele lucrãri de închidere în subteran.  Potrivit specialistilor, se închid ferestrele digurilor de rezistentã, asa încât la finalul anului sã îsi înceteze activitatea toate masinile de extractie. Toate constructiile speciale fãcute de mineri ca sã fie în sigurantã pe perioada exploatãrii huilei, vor fi si ele demolate si spatiul va fi umplut cu piatrã, procedeu numit  rambleere.
Diana MITRACHE

4 comentarii la „Minele pe închidere concediazã aproape 300 de mineri

 • 4 decembrie 2019 la 18:59
  Permalink

  bine ca pleaca minerii si raman fosilele si curvele …bobar,laszlo jurcan popescu au conditii de pensie de 100 ani….si mai sunt vreo cateva panarame obisnuite pe sub birou inca din ceh unde o aveau mentor pe draguleasca cea vesnic rosie in genunchi…..acum beatrice e mai rosie in genunchi

  Răspunde
  • 9 decembrie 2019 la 08:48
   Permalink

   pentru ca statea in genunchi in fata sefilor …vrei sa ti spun si de ce …asa isi pastra postul

   Răspunde
 • 9 decembrie 2019 la 15:23
  Permalink

  CEA MAI BUNA DECIZIE: BRINZAN SA SE DUCA DRACULUI, CA ARE PENSIE, NU MAI ARE VOIE SA DETINA SI POST LA STAT !!! CE FACEM CU ROSU CRISTIAN, CA SI EL ARE PENSIOARA ???

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.