Administratia Fondului pentru Mediu a aprobat un proiect de închidere a unui depozit de deseuri municipale din judetul Hunedoara, cu aproximativ 3,7 milioane de lei.
Este vorba despre groapa de gunoi neconformã de la Uricani, iar administratorul public al judetului Hunedoara Costel Avram va semna contractul de finantare la Bucuresti. „Am fãcut toate demersurile, iar acum suntem în situatia ca miercuri sã semnãm la Fondul de Mediu finantarea pentru închiderea gropii. Si, dacã miercuri semnãm finantarea, pânã la sfârsitul anului va fi scoasã pe SICAP aceastã lucrare, iar noi suntem obligati ca, pânã la 30 decembrie 2020, aceasta sã fie închisã. Este vorba despre aproximativ 1 milion de euro”, a spus Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
În anul 2018, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a hotãrât cã România se face vinovatã cã nu a închis 68 de gropi de gunoi ilegale, însã eventuale sanctiuni financiare nu sunt aplicate în aceastã fazã a procedurii de infringement.
Sesiunea de depunere a dosarelor de finantare a fost prelungitã pânã la data de 29 noiembrie 2019, iar proiectele eligibile sunt cele din Lista depozitelor de deseuri municipale care trebuie închise, conform deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, furnizatã de cãtre Ministerul Mediului si publicatã pe site-ul AFM.
Diana Mitrache