Sunt cei mai buni, fiecare în domeniul sãu, iar cu ei se  mândreste România, nu doar Valea Jiului, sau municipiul Petrosani.
Vorbim despre copiii care au reusit sã urce pe cele mai înalte podiumuri mondiale chiar si, fie cã au performat la fizicã, matematicã, limba românã, chimie, ori la sport, toti au fost premiati acum, la final de an, la Petrosani. Este un mod de a le spune tuturor cât sunt de importante  realizãrile lor, pentru noi.
„Practic karate de 18 ani si am venit aici cã am rezultate foarte bune, chiar cele mai bune din cariera mea. Numai ultima medalie a fost de la Campionatul Mondial din Malaezia, unde am luat locul I, deci sunt campion mondial si a fost o competitie pentru care am tras toatã vara, iar acum am cules laurii, ca sã zic asa”, mi-a spus Ionut Andrei Ipate, karatist, unul dintre tinerii premiati la Petrosani.
„Am mers în fiecare an la olimpiadã la fizicã, în clasa a IX-a, într-a X-a si a XI- a. În primul an de liceu am obtinut medalia de bronz, ca si în clasa a XI-a si în clasa a X-a  am luat mentiune de onoare. Am ajuns aici prin foarte multã muncã si datoritã  pasiune enorme. Eu cred cã fiecare dintre noi are în suflet setea de cunoastere, dar multi nu si-o exteriorizeazã, multi nu vor sã afle de fapt  rãspunsurile la întrebãrile pe care oricum le au si si le pun în fiecare zi”, mi-a spus si Paul Trofin, fizician care an an de an a obtinut rezultate exceptionale. „Am obtinut douã medalii, una de argint si una de bronz la Campionatul European de gimnasticã din Azerbaidjan. A fost greu, dar am muncit si mi-am dorit”, a completat lista cu cei mai buni elevi premiati si Selena Andreea Sotânga, care a obtinut performanta sã la gimnasticã aerobicã în cadrul CSS Petrosani.

Despre performantele lor ne-au vorbit chiar antrenorii, cei care le-au insuflat bucuria de fi cei mai buni. „Anul acesta a fost un an bun din punct de vedere sportiv. Gimnastii pe care îi antrenez eu,  împreunã cu Karina Pica au obtinut rezultate bune la Campionatele nationale din octombrie de la Arad, unde am obtinut o medalie de aur, la proba de grup 9 -11 ani si o medalie de argint la proba de trio, juniori 3. De  asemenea, Selena Andreea Sotânga a obtinut douã medalii la Campionatele europene de gimnasticã, care s-au desfãsurat în Azerbadjan, este vicecampionã la echipe si locul III l-a obtinut la perechi, împreunã cu Darius Branda”, a explicat câteva dintre rezultatele de exceptie ale sectiei de gimnasticã aerobicã, Elena Becze, antrenor CSS Petrosani. „A fost un an foarte greu, muncã multã  sacrificii, dar rezultatele se vãd si s-au vãzut. Avem campioni nationali, medaliati la balcaniadã, în primii 10 la europene, dar si sportivi care au intrat în loturile nationale”, a completat-o si Gheorghe Lele Rãducu, un alt antrenor de la CSS Petrosani. „A fost un an de la bun spre foarte bun si încã nu s-a încheiat, pentru cã chiar miercuri plec cu 5 sportivi la Campionatul Balcanic în Slovenia, la cadeti juniori si tineret si sper sã încheiem la fel ca si anul  trecut, când la aceia  competitie am deveni vicecampioni balcanici la echipe de tineret si pe Miruna chiar am avut-o în calificãri pentru Olimpiadã, dar de data asta nu a mai reusit o performantã notabilã. A intrat în primii 64 din lume si a fost extrem de dificil. Am fost la Campionatul European, locul V, la Santiago de Chile, la Campionatul mondial, pe probe olimpice, iar ne-am clasat foarte bine, la copii stãm bine si avem o nouã generatie între 5 si 12 ani care au un viitor promitãtor”, a exemplificat doar câteva dintre cele mai bune rezultate ale karatistilor sãi, Radu Polifronie, presedintele Clubului Jiul.
Sunt sute de tineri, buni si foarte buni, care au fãcut sã se vorbeascã despre România, despre Valea Jiului si Petrosani, acolo unde au ajuns sã concureze cu cei mai buni din tarã sau din lume. Lor le este rãsplãtit efortul de comunitatea localã, iar  premiile si le-au primit într-un cadru festiv. „În fiecare an, administratia localã premiazã excelenta. E vorba despre copiii care au obtinut rezultate la nivel national, la olimpiade sau la concursurile sportive. Sunt peste 300 de copii, care vor fi premiati azi, alãturi de profesorii lor. Ei primesc bani si o diplomã”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
A fost Gala excelentei, o galã în care acesti copii si-au vãzut recunoscutã încã o datã valoarea. An de an cei mai buni ajung sã fie sãrbãtoriti astfel, pentru cã  performantele lor sunt  mereu notabile.
Diana Mitrache