Termocentrala Mintia – 50 de ani de existentã

Termocentrala Mintia functioneazã de jumãtate de secol. Jumãtate de secol în care a asigurat energie  electricã tãrii si 50 de ani în care a încãlzit locuintele devenilor.
Timp de aproape 40 de ani, Termocentrala Mintia, a treia ca putere instalatã din tarã, 1285 MW, a fost numitã si Steaua de pe Mures, asigurând pânã la 10% din necesarul de energie electricã al României. Începând cu anul 1984, municipiul Deva beneficiazã de încãlzirea locuintelor în  sistem centralizat, un  confort de care putine localitãti din tarã s-au bucurat.Profesionalismul ridicat al energeticienilor de la termocentrala Mintia a vegheat timp de 50 ani buna functionare a  instalatiilor energetice, pepiniera acestora fiind Liceul Energetic din Deva unde cadre didactice cu pregãtire de specialitate au reusit sã livreze mai multe serii de elevi cã viitori salariati.Începând cu anul 2013, termocentrala intrã în declin, ajungând în prezent la un pas de  faliment.„În ciuda tuturor actiunilor de sabotare a singurului producãtor de energie electricã din vestul tãrii, care a culminat cu lipsa cãrbunelui ca urmare a lipsei investitiilor în sectorul minier din Valea Jiului, un „licãr de luminã” a apãrut la orizont. În data de 22 noiembrie 2019 la termocentrala Mintia a fost efectuat cu succes un test de ardere cu un sort de cãrbune subbituminos cu continut redus de sulf, rezultatele arãtând cã  termocentrala este  conformã la conditiile de mediu.  Folosirea cãrbunelui subbituminos permite functionarea  pentru încã 50 de ani a Stelei de pe Mures,  singura conditie fiind: VOINTA POLITICÔ,  spune Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.
Cosmin BACIU

Un comentariu la „Termocentrala Mintia – 50 de ani de existentã

 • 3 decembrie 2019 la 17:18
  Permalink

  Odata cu intrarea in UE a inceput si declinul termocentralei Mintia (daca analizam rezultatele economice cifrele indica un trend descrescator chiar cu cativa ani inainte) . Pentru inceput a fost piata reglementata, care a impus preturi de vanzare a energiei si pentru termocentrala Mintia.
  Anul 2008 a fost primul an in care termocentrala si-a incheiat activitatea pe pierdere din activitatea de productie. In bugetul societatii pierderea a fost acoperita din vanzarea certificatelor de CO2.
  Din acest moment termocentrala Mintia nu a mai functionat pe profit. Consecinta a fost ca nu a mai putut accesa niciun credit pentru a face investiitile necesare si obligatorii pentru conformare la mediu.
  Infiintarea CEH prin unirea a trei societati care functionau pe pierdere nu a facut decat sa amplifice efectele negative ale noii Societati. Rezultatele se cunosc si au fost intuite cam de toata lumea.
  Daca la intrarea in economia de piata termocentrala Mintia ar fi fost privatizata, istoria acestei termocentrale ar fi fost scrisa altfel. Dar nu s-a dorit acest lucru. As spune ca exista un singur vinovat: patronul, caruia nu i-a pasat deloc de destinul acestei societati.
  Ar fi multe de spus, dar …

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.