Sezonul rece este cel în care se înregistreazã cele mai multe avarii la sistemele de alimentare cu apã. Nu asteptati pânã e necesarã interventia specialistilor si ati face bine sã tineti cont de câteva sfaturi utile.
Ni le dau cei care intervin si ne spun sã fim prevãzãtori. „Repetãm, de fiecare datã cã o simplã închidere a usii, sau o simplã înlocuire a unui geam spart poate face diferenta între a avea apã si a nu avea apã în perioada rece”, a spus Florin Donisã, Sef Departament Exploatare din cadrul Apa Serv Valea Jiului.
Zeci de avarii sunt înregistrate de cum dã gerul, tocmai din aceste motive. Fie tevile îngheatã, fie apometrele nu sunt bine protejate, asa cã sfaturl celor de la Apa Serv este sã fim, mai întâi, prevãzãtori. „În perioada rece, mai ales cã se si anuntã temperaturi scãzute în aceastã iarnã, riscurile sunt cu atât mai mari, dacã nu ne protejãm instalatiile interioare. Asta pentru cã, dacã apucã gheata sã porneascã spre interior, îngheatã totul si e mult mai greu sã restabilim conditiile normale de furnizare a apei. Eu zic cã sunt mãsuri care tin de acsiuni simple: sã închidem usile de la scãrile de bloc, dacã avem un geam spart, sã îl înlocuim, sau, la apometrele de la gospodãriile individuale, sã ne asigurãm cã sunt puse capacele. E bine sã vã spun cã am vãzut oameni care chiar le izoleazã cu diverse materiale termoizolante, pentru cã fiecare a constientizat cã le este lor, în primul rând, bine”, mai spune Donisã.
Potrivit specialistilor, în perioada rece utilizatorii au obligatia de a lua mãsuri pentru izolarea apometrului cu materiale termoizolante (polistiren, vatã mineralã) si asigurarea microclimatului  pentru apometrele montate în scãrile de bloc. Pentru apometrele amplasate în subsoluri, se  recomandã reducerea suprafetelor gurilor de ventilatie pentru a mentine temperatura peste limita de înghet a contoarelor. Înghetarea contorului determinã blocarea si deteriorarea sa, iar acest lucru poate duce la  inundarea cãminului sau lipsa apei. Protejarea contorului, precum si protejarea si verificarea instalatiei interioare, pe traseul de la contor pânã la consumator, este obligatia utilizatorului. În cazul în care  contorul sau instalatiile de apã se defecteazã din cauza înghetului, nefiind protejate corespunzãtor, beneficiarul va suporta costurile înlocuirii acestora.
Diana Mitrache