Reprezentantii Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), urmasi ai lui Miron Cozma, cer o lege asa cum au polonezii. Asta pentru a le garanta minerilor cã, dupã 2018, ei se vor putea pensiona si nu vor cãuta de lucru la bãtrânete.

Zoltan Lacatas, presedintele Ligii Sindicatelor Minere Valea Jiului spune cã miercuri a prezentat proiectul sãu prin care propune legiferarea dreptului de a iesi la pensie dupã 2018, pentru câteva sute de angajati ai CNH.

 „Singura solutie si unica este ca acest lucru sã fie legiferat în asa fel încât toti salariatii sã fie mentinuti în activitate dupã 2018. Mã refer aici la o lege specialã, pentru cã Polonia, când a fãcut restructurarea personalului si au avut astfel de probleme au trecut într-o lege specialã, în care, eventual, dacã nu ies la pensie, pot primi (angajatii de la minele ce se închid), salariile lunare aferente activitãtii pe care au desfãsurat-o pe o perioadã de 3, 5 sau 7 ani de zile”, a declarat Zoltan Lacatas, presedintele LSMVJ.

Mai mult, reprezentantii minerilor spun cã au notificat ministerele de resort si sindicalistii din întreaga tarã cu privire la cerintele lor. Acestea se rezumã la 3 dintre problemele actuale ale minerilor.

„Chiar azi (n.r 31 octombrie 2012), am conceput un material care va fi transmis Ministerul Muncii, Ministerului Economiei si Blocului National Sindical, pentru ca 3 mari probleme sã fie rezolvate. Una se referã la Societatea de Închidere pe care o vrem sã functioneze ca si filialã a Complexului Energetic, asta eliminând din start probabilitatea ca salariatii care nu ies la pensie pânã în 2018 sã-si regãseascã un loc de muncã.  Un alt punct este prelungirea Ordonantei 116, dupã data de 1 ianuarie 2013, pentru societãtile din cadrul Ministerului Economiei – aici fiind vorba despre cele douã societãti în care va fi împãrtitã CNH – care permite salariatilor sã primeascã, pe lângã sumele compensatorii, o anumitã sumã de bani reprezentând ajutorul de somaj si venitul în completare pe o perioadã de 20 – 22 – 24 de luni, în functie de vechime. A treia problemã este legatã de prelungirea valabilitãtii conditiilor deosebite la locul de muncã, care reprezintã o reducere a vârstei de pensionare a salariatilor cu 3 luni pentru fiecare an muncit”, a mai adãugat Zoltan Lacatas, presedintele LSMVJ.

Toate acestea au fost transmise, miercuri 31 octombrie 2018, cãtre factorii decizionali de la Bucuresti si liderii minerilor sperã sã aibã sorti de reusitã.

În caz contrar, nu existã nicio reglementare legalã care sã le garanteze angajatilor de la minele din Valea Jiului cã, dupã 2018 nu îsi vor cãuta de lucru, dupã o viatã în subteran.

Diana Mitrache