Municipiul Petrosani este înfrãtit cu cinci localitãti din diverse tãri ale Uniunii Europene. Un singur parteneriat functioneazã cu succes, si anume cel cu Varpalota.
Consilierii locali de la Petrosani au vrut sã afle care este motivul pentru care celelalte parteneriate de înfrãtire nu functioneazã.
„În fiecare an se fac activitãti cu respectiva comisie (Varpalota – n.r.), însã ceea ce mã nedumereste este faptul cã desi suntem înfrãtiti cu mai multe orase singura care functioneazã este numai aceastã comisie”,  a spus Mihai Barbu, consilier local ALDE.
În 1998, prin Hotãrârea de Consiliu Local nr. 28/23.04.1998 s-a aprobat înfrãtirea între cele douã orase, evenimentul oficial având loc la data de 28 august 1998, la Varpalota, într-un cadru oficial, la care au participat reprezentantii autoritãtilor ale ambelor localitãti. Orasul se aflã situat la o distantã de 90 km de Budapesta, capitala Ungariei, si face parte din comitatul Veszprem, iar populatia sa numãrã aproximativ 21.523 locuitori. Relatia de prietenie  dintre cele douã orase a fost, de-a lungul anilor, beneficã pentru cetãtenii ambelor localitãti, în fiecare an, organizându-se tabere pe bazã de reciprocitate pentru elevii din scolile generale. Astfel, în fiecare an, elevii cu rezultate bune la învãtãturã, pot merge la Varpalota, iar elevii din Varpalota, în aceeasi perioadã, vin în tabãrã la Petrosani. De asemenea, relatiile de prietenie dintre institutiile celor douã  localitãti se manifestã pe diferite planuri, prin vizite oficiale, prin diverse  expozitii si târguri la care participã reprezentanti ale ambelor localitãti, de-a  lungul timpului, prin bunele relatii de colaborare obtinându-se schimbul intercultural.
„Vis a vis de relatia cu Ungaria. S-a tot discutat si tot timpul au fost animozitãti de celelalte relatii. Judetul Gorj si Hunedoara s-au înfrãtit cu cei din Ungaria. Am fost al doilea judet al României dupã Harghita care am fãcut acest lucru imediat dupã revolutie. Sunt niste elemente care trebuie sã fie amintite, tinând cont si de faptul cã suntem mai aproape decât oricare altii cu care suntem înfrãtiti. Ne urcãm în masinã dimineata si dupã masa suntem acolo. Mai trebuie sã tinem cont si de faptul cã este o minoritate maghiarã consistentã în orasul nostru si Valea Jiului. Ar trebui tinut cont de toate acestea”,  a explicat Valeriu Butulescu, consilier local PNL. Rãspunsul reprezentantilor administratiei locale de la Petrosani a fost scurt si la obiect.
“Ca sã functioneze este nevoie de doi parteneri, noi am vrea dar nu am reusit”,  a rãspuns Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Municipiul Petrosani mai este înfrãtit cu Nova Zagora, Bulgaria, Ponte nelle Alpi, Italia, Bansko, Bulgaria si Smedjebacken, Suedia
Cosmin BACIU