Elevii care au performante sportive nu primesc burse. Acestia nu se încadreazã în nicio categorie, nici la burse de merit si nici la burse de performantã. În schimb, bursele de merit si cele sociale pot fi cumulate.
La Petrosani, în cadrul sedintei de Consiliu Local au fost discutii pe aceastã temã.
„Am fost la sedinta Consiliului de administratie la Colegiul National ,,Carmen Sylva” si s-a iscat o discutie pe marginea cazului unei eleve care avea bursã de merit dar în acelasi timp se califica si pentru o bursa socialã. Uni erau de pãrere cã s-ar putea cumula, alti cã nu se pot cumula cele douã burse. Eu am zis cã ar fi firesc sã se cumuleze dar as dori sã mã lãmuriti ca sã stiu si eu ce sã le spun”,  a spus Mihai Barbu, consilier local ALDE.
„Si eu am avut ieri o sedintã cu pãrintii si pãrintii întrebau cã s-au desfãsurat anul trecut niste concursuri între scoli, de handbal, de rugby si acestor copii li s-au spus cã vor lua bursã sportivã. Marea mea  nelãmurire a fost cã la  bursele de performantã, am vãzut criteriile si am vãzut cã nu pot intra acolo iar la bursa de merit cred cã ar putea intra. Am vãzut cã acolo  scrie cã locul I, II, III, la concursuri judetene dar fãrã sã specifice dacã este concurs sportiv, de inteligentã sau ce fel de concurs este. Întrebarea mea este:  Bursele sportive au fost bãgate de cãtre directori la bursele de merit sau unde sunt acestea bãgate?”,  a spus Dorina Nitã, consilier local ALDE. Începând cu acest an, bursele elevilor pot fi cumulate. Este o noutate la nivel administrativ. Legea permite acest lucru.
“Se pare cã se pot da începând cu anul 2019. De anul acesta se pot cumula bursele sociale cu diferite alte tipuri de burse”,  a precizat Claudiu Cornea, consilier local PNL.
Teoretic, bursele destinate elevilor cu rezultate deosebite la disciplinele sportive se pot acorda doar la unitãtile de învãtãmânt cu profil specific.
“Aceste burse se dau la liceele de profil, dar vom  verifica si vã vom da un rãspuns”,  a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.  Urmeazã ca autoritãtile locale sã solicite un punct de vedere din partea Inspectoratului Scolar Judetean în acest sens,  pentru cã a existat o situatie în care un elev a trebuit sã dea banii înapoi deoarece Curtea de conturi a  considerat cã nu este legal.
Cosmin BACIU