S-au înmultit cu fiecare zi în care serviciul de ecarisaj nu a mai putut sã îi strângã si acum, responsabili din cadrul Consiliului Judetean Hunedoara spun cã vina este a asa-zisilor iubitori de câini.
Ei ar fi vinovati cã au vândut sute de animale peste granitã si tot ei ar fi cerut controlul la Curtea de Conturi, asa încât sã se gãseascã incompatibilitatea de a finanta acest serviciu.
„În primele 9 luni ale anului 2019, din judetul Hunedoara, au plecat spre tãrile nordice, aproximativ 11.500 de câini, care au fost vânduti cu cel putin 300 de lire exemplarul. Dacã este asa, institutiile trebuie sã îsi facã treaba. Se pare cã oamenii de bunã credintã, care au fãcut acea sesizare se regãsesc printre institutiile statului care aveau obligatia de a face front comun cu ADI pentru rezolvarea problemei. Din pãcate, au reclamat la Curtea de Conturi, pentru ca ei sã poatã avea în continuare o zonã mult mai mare sã vândã acesti câini”, a declarat în cadrul unei conferinte de presã Costel Avram, administratorul public al judetului Hunedoara.
Curtea de Conturi a cerut Consiliului Judetean Hunedoara, singurul din România care cofinanta activitatea de ecarisaj, sã nu mai participe cu bani la aceasta. Este incompatibilã cu legea aceastã activitate si, ca urmare, sãptãmâna viitoare are loc o nouã rundã de întâlniri pentru a gãsi solutia potrivitã.
„Marti va fi Adunarea Generalã a Asociatiei de Dezvoltare Intracomunitarã  (ADI) si, conform legilor în vigoare, UAT-urile (n.r. Unitãtile administrativ teritoriale) sunt obligate ca, în 60 de zile, sã îsi gãseascã solutii ca sã rezolve problema câinilor. Chiar inspectorul general al ISJ a ridicat aceastã problemã, având în vedere cã ziua s-a micit si sunt copii multi care vin la scoalã”, a mai spus  Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
În bugetul din acest an, Consiliul Judetean Hunedoara a alocat 3,2 milioane de lei, însã, banii nu au mai putut fi cheltuiti. Câinii au reajuns pe strãzi si se pare cã ultimele atacuri asupra unor turme de animale, în zona Hategului, au fost puse tot pe seama câinilor care s-au sãlbãticit. În plus, maidanezii sunt un real pericol si pentru copiii care merg la scoli sau vin seara de la cursuri.
Diana Mitrache