O parte dintre povestile de viatã ce definesc identitatea comunei Sântãmãria Orlea au fost salvate de la uitare prin intermediul proiectului ”Locuri cu povesti pe Valea Dinozaurilor, în Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului”.
Evenimentul care a marcat încheierea acestui proiect a fost gãzduit de Scoala de Dinozauri si Meserii din satul Sânpetru,  comuna Sântãmãria Orlea.  Proiectul a pornit de la necesitatea valorificãrii unor elemente de patrimoniu cultural imaterial apartinând comunitãtilor de pe  teritoriul Geoparcului. Mizându-se pe istoriile locului si pe dorinta locuitorilor de a le transmite atât generatiilor mai tinere, cât si turistilor dornici sã descopere  elemente inedite ale teritoriului pe care îl viziteazã, au fost urmãrite patru directii majore: o cercetare în teren, initierea de promotori locali, amenajarea unui spatiu  multifunctional cu identitate  proprie si promovare prin  evenimente, materiale si activitãti.
În acest context, pe parcursul verii, 27 de persoane din satele comunei au acceptat invitatia de a participa la o cercetare stiintificã bazatã pe interviuri realizate de cercetãtoarele Anamaria Iuga de la Muzeul Tãranului Român si Irina Balotescu de la Institutul de Cercetãri al Universitãtii din Bucuresti. Persoanele intervievate au fost selectate pe baza propunerilor venite din comunitatea localã, prin intermediul Asociatiei Femeilor din Santamaria Orlea. Fiecare dintre cei intervievati este recunoscut în comunitate ca fiind pãstrãtor al unor elemente de  patrimoniu cultural imaterial.
Povestile de viatã descoperite sunt dintre cele mai diverse: trãiri personale, aspecte legate de anumite evenimente din istorie, locuri cu importantã pentru comunitate, superstitii, obiceiuri, mestesuguri, jocuri ale copilãriei, gastronomie localã, drame sau momente fericite. Cercetarea a stat la baza realizãrii unui film – document bazat pe mãrturiile celor invitati, dar si a unor activitãti si produse de formare si informare.
În cadrul evenimentului de încheiere a proiectului, o parte dintre persoanele intervievate a acceptat invitatia de a se întâlni cu tinerii din comunã, cei care sunt în mãsurã sã ducã mai departe povestile locurilor din care se trag. Prin vizionarea mãrturiilor filmate, dar si prin dialogul cu protagonistii, tinerii prezenti, elevi ai Scolii Gimnaziale Sântãmãria Orlea, au avut posibilitatea sã descopere  astfel viata de odinioarã, în vremuri fãrã internet sau alte tehnologii specifice prezentului.  Si cadrul de desfãsurare a  evenimentului a contribuit la o mai bunã întelegere a valorilor  comunitãtii. Datoritã proiectului, Scoala de Dinozauri si Meserii a primit în aceastã varã o nouã înfãtisare. Fosta scoalã a satului Sânpetru, închisã activitãtilor educationale începând cu anul scolar 2018 – 2019 din cauza scãderii numãrului de copii din localitate, a fost oferitã de comuna Sântãmãria Orlea, cu titlu gratuit, asocierii dintre Geoparc, Scoala Gimnazialã si Asociatia Femeilor din Sântãmãria Orlea pentru  derularea de activitãti culturale si educationale. Prin implicarea Primãriei comunei Sântãmãria Orlea si a Asociatiei Pro ”Edu” SMO si cu sprijinul arhitectilor Alexandra Culescu, Alexandra Mihailciuc si Andrei Tache, interiorul scolii a devenit o  invitatie la descoperire participativã. Sãlile de clasã sunt acum spatii expozitionale interactive si de desfãsurare a activitãtilor educationale sau evenimentelor locale. Fiecare salã este menitã sã spunã o poveste a locului, de la fosilele de dinozauri pitici si pânã la viata comunitãtii de ieri si de azi. Una dintre sãli, Clasa cu Povesti, este dedicatã memoriei lui Doenel Vulc, personalitate a satului si nu numai, care a pãrãsit lumea pãmânteanã în primãvara acestui an.
De altfel, satul Sânpetru si comuna Sântãmãria Orlea  reprezintã un reper important în Geoparcul International UNESCO Tara Hategului. Valea Dinozaurilor de la Sânpetru este locul în care au fost descoperite primele fosile de dinozauri pitici, cu caracteristici unice în lume. Comunitatea localã însã este reprezentativã pentru modul de convietuire multietnicã, iar istoria ei a fost adusã în atentia publicului larg încã din anul 2006, în cadrul proiectului ”Sântãmãria Orlea – Autoportret”.  Proiectul ”Locuri cu povesti pe Valea Dinozaurilor, în Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului” a fost derulat în cadrul unui parteneriat între Universitatea din Bucuresti, comuna Sântãmãria Orlea, Asociatia Femeilor din Santamaria Orlea si Scoala Gimnazialã Sîntãmãria Orlea, la care s-a alãturat Asociatia Pro ”Edu” SMO si co–finantat de Administratia Fondului Cultural National în aria tematicã Patrimoniu cultural imaterial.