În primele 9 luni ale anului 2019, ca urmare a implementãrii Programului National de Ocupare a Fortei de Muncã, prin intermediul AJOFM Hunedoara, au fost încadrate în muncã 7.398 persoane, dintre care 3.351 femei.
Au fost 4 burse organizate si nu mai putin de 14 cursuri de calificare. Sunt cifre seci, care aratã cã stãm în bine, însã, în realitate, cifrele sunt needificative. De ce? Pentru cã nici somerii nu vur sã lucreze, nici angajatorii nu ii vor si existã, asa cum spun cei de la agentiile locale, un cerc vicios.
„Având în vedere cã participarea la burse a fost tot mai redusã, atât din partea angajatorilor, cât si a somerilor, anul acesta am organizat doar 4 burse. Eficienta lor nu a fost multumitoare, având în vedere cã tot mai putini someri reusim sã îi plasãm. Este un cerc vicios. Dacã ne uitãm la someri, ei au fost nemultumiti ba cã nu sunt calificati, ba cã locul de muncã nu corespundea cerintelor lor, iar la angajator, ceea ce ne-a uimit, ae cã apar din ce în ce mai multe dispozitii de repartizare pe care noi le emitem si se întorc ca si necorespunzãtor, din punct de vedere al persoanei”, a spus Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani.
Statisticile aratã cã, din punct de vedere al nivelului de pregãtire cei care si-au gãsit un loc de muncã, întâmpinã probleme cã nu au calificãri. Aproape 3.000  dintre cei ce au gãsit un job, au studii liceale, urmeazã cei care au ca studii scoala profesionalã sau de arte si meserii, iar numãrul celor fãrã studii sau cu studii primare si gimnaziale este, în 2019, de 1.686.
Mai sunt si cei cu studii postliceale, nu mai putin de 82, iar cei cu studii universitare sunt în numãr de 280.
Din numãrul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Hunedoara, 1.525 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Si pentru ei s-au organizat cursuri de calificare. „Noi am încercat sã îi pregãtim pentru piata muncii. În acest an am avut 16 cursuri de calificare. Calificãri au fost în domeniul inspectorilor resurse umane, operatori pe calculator, electricieni, lucrãtori în comert, coafurã, instalatori, în funcsie de ce s-a cerut. Dacã analizez eficienta cursurilor, pot sã spun cã jumãtate dintre cursanti reusesc sã îsi gãseascã un loc de muncã, deci pot fi  considerate eficiente”, mai afirmã sefa ALOFM Petrosani.
În primele nouã luni ale anului 2019, un numãr de 10.586 persoane. Au trecut pe la sediile agentiilor locale ale AJOFM Hunedoara, fie cã au cãutat un job, fie pentru a urma un curs de calificare, sau a primi asistentã în domeniu. Numãrul celor ce nu lucreazã, însã, este mult mai mare, cu toate cã oficial rata somajului este foarte micã, ultima cifrã fiind 2,97%.
Diana Mitrache