Numãrul asistatilor social de la Petrosani depãseste 150. Numãrul celor care solicitã ajutor a crescut în ultimul trimestru. Chiar si asa numãrul celor care primesc ajutor social a scãzut fatã de anii trecuti.
“La ajutorul social avem 166 de dosare în platã pentru cã titularul este cel care depune dosarul si beneficiar este familia. În ultimul trimestru am avut opt cereri noi. Oamenii au încercat sã îsi caute un loc de muncã si sã obtinã alte venituri fatã de acum câtiva ani când aveam mult mai multe dosare”,  a declarat Cristina Mraz, director executiv SPLAS Petrosani.
De altfel, a scãzut si numãrul celor care beneficiazã de hranã la cantina socialã. Trebuie sã munceascã pentru a primi mâncare.
“La cantina socialã unde sumele de bani sunt acordate din bugetul local numãrul portilor a scãzut pentru cã oamenii trebuie sã facã anumite ore de muncã în folosul comunitãtii dar probabil nu si-au mai dorit pentru cã nu a crescut asa tare nivelul de trai încât sã nu vinã sã solicite hranã. În ultima perioadã numãrul portilor s-a învârtit în jurul cifrei de 30, când am achizitionat hrana am luat mult mai multe portii dar au tot scãzut de la o lunã la alta. Se acordã felul I, felul II si cinã, totul se distribuie în  caserole”,  a mai precizat sursa citatã.
Asistatii social trebuie sã munceascã pentru hrana de care beneficiazã, potrivit unei hotãrâri de consiliu local din luna iunie 2014. Fac exceptie cei care asigurã cresterea si îngrijirea, potrivit legii, a unuia sau a mai multor copii în vârstã de pânã la 5 ani;  asigurã îngrijirea uneia sau a mai multor persoane cu  handicap grav ori accentuat sau persoane vârstnice  dependente care nu  beneficiazã de asistent personal sau îngrijitor la domiciliu, în conditiile legii ori participã la un program de pregãtire  profesionalã.
Cosmin BACIU