Gyorgy Szabolcs Istvan, Viorel Pãlici si Gabriel Bularda au întrecut telescaunul în competitia initiatã, încã de acum 3 ani, de Toma Coconea. Sunt cei mai buni alergãtori, care au depãsit în urcare timpul care îi trebuie unui scaun al instalatiei de transport pe cablu, sã urce în Parâng.
Aflatã la cea de-a treia editie, Red Bull Outrun the Lift este provocarea montanã lansatã de Toma Coconea – dublu vicecampion al celei mai dificile competitii de aventurã montanã din lume, Red Bull X-Alps. Sportivii participanti, 125 la numãr, au avut de înfruntat ascensiunea telescaunului statiunii Parâng de la cota 1.070 la 1.685 m.
Este o competitie explozivã, pentru cã întrecerea telescaunului se face pe o suprafatã foarte abruptã, cu o diferentã de nivel de 615 m, iar în asta constã si dificultatea probei. La start, am gãsit sportivi de toate vârstele. Printre alergãtori, Geta mineritã, o atletã din Lupeni, care ne-a spus cã tocmai venea de la muncã, lucru care nu a împiedicat-o sã concureze. „Am fost la lucru si ieri si noaptea de dinaintea concursului, ca atare am stat si pânã la ora 8,00, dar serviciul meu este o sursã de energie si lucrez ca sã mã mentin. Sunt la a treia editie, ca participantã  si nu ratez nicio editie. Este foarte greu, e solicitantã, cã panta e foarte abruptã, sunt zone tehnice, unele alunecoase, dar e foarte frumos. E altceva decât orice competitie”, mi-a spus Georgeta Manolache, cea care concureazã sub pseudonimul de Geta Minerita.
Dar am gãsit aici si alergãtori care si-au descoperit pasiunea de a alerga, în urma acestui concurs. „Sunt foarte pregãtit, având în vedere cã anul trecut  fost prima mea experientã de alergare la acest concurs. Anul acesta am venit sã bat recordul si sã particip la aceastã provocare. E foarte greu, cã e traseu de andurantã. Trebuie sã vii bine pregãtit, nu ca mine anul trecut. Anul trecut am scos 39 de minute. Acum vrea sã scot sub 30 si recunosc cã chiar sã bat telescaunul nu o sã pot. Trebuie sã te nasti un Toma Coconea. Portiunea cea mai grea este la început si apoi finalul”, mi-a spus un alt concurent. „E prima datã când vin aici. Sunt din Bucuresti si am niste prieteni care sunt de aici si m-au invitat. Nu vreau nici sã stiu ce mã asteaptã. E prima datã, nu am încercat traseul”, a mãrturisit un alt atlet, care se încãlzea la start.

„Abia astept sã iau startul E prima datã si abia astept sã mã iau la întrecere cu telescaunul. Stiu cam cum e, cã am urcat cu masina o turã si apoi am coborât ca sã testez drumul”, a mai spus un alt bucurestean.
Competitia este una adresatã tuturor alergãtorilor montani din România cu vârsta de peste 18 ani, iar Toma a lansat-o dupã ce, ani de zile, era modul lui de a se antrena în Parâng. Fiecare competitor din fiecare grupã pleacã odatã cu telescaunul ce trece pe deasupra lui si, în timp ce acesta face 24 de minute, alergãtorii urcã rampe abrupte si ajung mai devreme sau mai târziu.  „Mã bucur cã vremea e bunã, cã zilele trecute a fost cam capricioasã. În partea de sus e foarte bine marcat traseul si eu zic cã e acest concurs inedit, e o provocare pentru foarte multi alergãtori. Pânã acum 7 sportivi au bãtut telescaunul, la cele douã editii. Prima pantã este de peste 35 de grade, fiind o competitie tehnicã, foarte importantã fiind dozarea efortului. Pe mãsurã ce urcã e din ce în ce mai lin. E spectaculos si pentru spectatorii care îi vãd la start, apoi din telescaun îi încurajeazã si îi asteaptã si la finish”, a precizat Toma Coconea, organizatorul competitiei.
Recordul competitiei este de aproape 22 de minute si a existat si la aceastã editie un premiu special pentru acest lucru. Au venit sportivi cu mai multe zile înainte de concurs, pentru a se antrena, însã, cel mai bun timp la aceastã competitie i-a apartinut lui Gyorgy Szabolcs Istvan, care a bãtut si la editia a II-a, la prima fiind pe locul II, care a scos acum timpul de 21 de minute si 11secunde, bãtând recordul absolut, urmat de Viorel Pãlici, câstigãtor al primei editii, care acum a avut timpul de   21.44 si Gabriel Bularda care a scos timpul de 23.40.
La fete, pe primele 3 locuri s-au clasat, dar fãrã sã batã telescaunul, Ingrid Muter, Adriana Plosnitã si Crina Buzgar.
Diana Mitrache