Îti trebuie multã empatie si mai putin curaj, dar si o mare dozã de profesionalism. Asa a spus Artur Gãman, directorul general al INSEMEX din Petrosani, atunci când l-am întrebat despre calitãtile unui bun salvator de vieti.  Nu mai putin de 8 echipe de suprafatã si 5 de subteran din zona Vãii Jiului, cu precãdere, s-au întrecut la sediul Institutului National de Cercetare Dezvoltare  pentru Securitate Minierã si Protectie Antiexplozivã din Petrosani (INSEMEX). A fost editia cu numãrul XII, una în care fiecare echipã a tinut sã îsi demonstreze calitãtile  pentru a urca pe podium. De altfel, astfel de  concursuri au scopul de  a-i ajuta pe cei care intervin în urma unor dezastre, sã nu facã greseli.  În concurs, sunt doar penalizati, pe când în  situatii concrete, modul lor de actiune este vital.
„În jurul orei 8,30, la panoul II, bloc IV, stratul III au fost semnalate gaze în concentratie peste limitele admise. Personalul din zonã a reusit sã se autoevacueze, mai putin douã persoane, care sunt date dispãrute”, a fost un prim scenariu, pentru salvatorii de la mina Lonea, primii care au intrat în concurs.  Asa începe fiecare interventie. Concret, oamenii aflã cum stau lucrurile si îsi fixeazã un plan. Apoi, îsi iau  echipamentul si intrã sub pãmânt, prin galerii înguste, unde pericolul pândeste la tot pasul. De felul în care ei actioneazã concret, depinde viata fiecãrui om din subteran, dar si a lor, pentru cã, nu o datã, salvatori care chiar au câstigat astfel de întreceri, au pierit spulberati de o nouã rãbufnire a minei. Nimeni  nu stie înainte ce îi asteaptã si scenariile diferã mereu, fiind puse la cale de profesionisti, care stiu din practicã ce trebuie punctat în astfel de situatii.
„Sunt noi probe, noi dificultãti pe care nu le stiu, care pot fi întâlnite în viata de zi cu zi si, asa cum spuneam, se  constituie o bazã pentru pregãtirea lor viitoare. Avem statii de salvatori foarte bine dotate si oameni foarte antrenati la nivelul unor societãti importante, cum ar fi OMV Petrom, Lukoil, Liberty, fostul Arcelor Mital si în toate sectaorele de activitate. Ce îî trebuie unui salvator ca sã fie bun? În primul rând, trebuie sã ai si o structurã geneticã pentru asta, pregãtirea fiecãruia  conteazã, iar dupã  riguroase examene  psihologice si medicale, conteazã empatia, nu neapãrat curajul si,  trebuie sã fie un bun  profesionist”, a explicat Artur Gãman, director general al INCD  INSEMEX Petrosani.
La startul editiei cu numãrul XII a concursului de salvare minierã si de suprafatã a venit, ca de fiecare datã si inspectorul general Nicolae Voinoiu, din partea Inspectiei Muncii Bucuresti.
„Sunt extrem de încântat cã avem un nou an de competitii,  experiente si încercãri.  De fiecare datã, când ne întâlnim, fiecare dintre noi capãtã un pic de  experientã în ceea ce priveste activitatea de salvare.  Am convingerea cã ea va utilã mereu si este necesarã societãtii, tuturor celor ce îsi desfãsoarã activitatea în medii în care este nevoie de salvatori”, le-a spus, în deschiderea concursului, Nicolae Voinoiu, reprezentat al Inspectiei Muncii, presedinte de onoare a Asociatiei Salvatorilor Minieri si de Suprafatã La întrecerea  salvatorilor minieri s-au aliniat cei de la Mina Lonea, Vulcan, Livezeni, Lupeni si de la Salina Praid, iar cei de la suprafatã care s-au  întrecut vin de la: Liberty Galati, Ploiesti, Metrorex Bucuresti, Turceni, Isalnita, Rovinari si Electrocentrale Craiova.


Diana Mitrache