O masã de operatie radio-transparentã va fi achizitionatã de Spitalul municipal din Lupeni. Suma alocatã pentru achizitionarea echipamentului medical este de 305,00 lei.
Spitalul municipal Lupeni detine în structura sa o sectie de chirurgie  generalã din care fac parte compartimente de specialitãti chirurgicale–ortopedie traumatologie, orl, urologie, chirurgie plasticã si reparatorie . Blocul operator aferent sectiei este utilizat   zilnic si detine aparatura medicalã si un punct de sterilizare propriu .
“Blocul operator aferent sectiei chirurgie – ca si structura – detine un spatiu suficient pentru masa de  operatie. Cea existentã este învechitã fizic si moral, nu corespunde cerintelor actuale de utilizare, a fost utilizatã pe o perioadã de câtiva zeci de ani , zilnic, încât  sã ajuns ca  în ultimii ani  defectiunile minore/ majore sã fie frecvente , necesitând înlocuiri de piese. Aceasta fiind de generatie veche, piesele defecte s-au înlocuit  cu altele functionale ,modul de achizitionare fiind dificil sau chiar imposibil. Achizitionarea unei mese de operatie  radio-transparentã, culisanta pe pilonul de sustinere, mobilã, cu cinci sau sase sectiuni, flexibilã cu actionare electricã sau electrohidraulicã pentru a asigura pozitionarea precisã a pacientului, utilizatã atât pentru chirurgie generalã cât si de compartimentele O.R.L, Ortopedie si Traumatologie, Urologie si Chirurgie Plasticã si reparatorie, putând fi  adaptabilã oricãrui tip de interventie chirurgicalã, cu posibilitatea efectuãrii radiografiilor în blocul operator de toti medicii cu specialitãti chirurgicale”, aratã documentatia.
Existã o serie de motive pentru care se achizitioneazã masa de operatie.
“Utilizarea mesei de operatie în blocul operator permite pozitionarea pacientului în functie de tipul de  interventie, culisarea mesei de operatie efectuarea radiografiilor, extensie  ortopedicã este necesarã pentru usurarea muncii medicilor ortopezi, adaptarea mai facilã a fragmentelor osoase fracturate operate atât prin metoda clasicã (deschisã) cât si fãrã incizie, sub control radiologic, cu montare de materiale de osteosinteza pentru fixarea fragmentelor  fracturate”, mai aratã documentatia.
Blocul operator aferent sectiei chirurgie – ca si structura – detine  un spatiu suficient pentru masa de operatie. Cea existentã este învechitã fizic si moral, nu corespunde cerintelor actuale de utilizare, a fost  utilizatã pe o perioadã de câtiva zeci de ani , zilnic ,încât  sã ajuns ca  în ultimii ani  defectiunile minore/ majore sã fie frecvente, necesitând înlocuiri de piese . Aceasta fiind de generatie veche , piesele defecte s-au înlocuit  cu altele functionale ,modul de achizitionare fiind dificil sau chiar imposibil. În  prezent în cadrul Blocului  operator din cadrul sectiei Chirurgie, exista un aparat de radiologie care pentru o bunã utilizare necesita o masã de operatie radio-transparentã.
Cosmin BACIU