O rdonanta de urgentã pentru persoanele care vor fi disponibilizate la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului si Complexul Energetic Hunedoara s-a regãsit pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de ieri, dupã ce  a primit aviz favorabil de la Consiliul Economic si Social.
Este vorba de  proiectul de ordonantã de urgentã pentru aplicarea unor mãsuri de protectie socialã acordatã persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare de Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului S.A. si Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. în perioada 2019-2024.
Ordonanta adoptatã de Guvern este un act normativ solicitat de minerii care urmeaza sa fie disponibilizati de la Societatea Nationala a Închiderii Minelor, Valea Jiului si Complexul Energetic Hunedoara prin care se reglementeaza situatia veniturilor complementare pentru  persoanele care urmeaza sa fie disponibilizate, si în aceasta privinta, potrivit programului de disponibilizari, urmeaza sa fie acordate venituri complementare. Astfel numãrul estimat de persoane concediate în acest an este de 360, însã pânã în 2024 ar urma sã fie disponibilizate alte peste 700 de persoane. Se estimeazã un total al cheltuielilor aferente acordãrii veniturilor de completare pe perioada 2019 – 2024 de peste 91.400 de lei. Proiectul de ordonantã propune acordarea venitului lunar de completare ca mãsurã de protectie socialã de care beneficiazã persoanele în baza unui plan  de disponibilizare.
În document se apreciazã cã zona unde activeazã cei doi operatori economici si anume Complexul Energetic Hunedoara si Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului este o zonã monoindustrialã iar disponibilizarea salariatilor fãrã asigurarea unui sprijin financiar temporar, mai ales cã multi dintre acestia sunt unici întretinãtori ai familiilor, ar conduce la adâncirea fenomenului de sãrãcie la nivel local si ar împiedica totodatã crearea de noi locuri de muncã la nivel local pe termen scurt si mediu.
Cosmin BACIU