UPETIntPass este un pasaport pentru internationalizare si este practic un centru ce a fost inaugurat la Universitatea din Petrosani, special pentru programele Erasmus. Sunt zeci de studenti ce iau parte la aceste proiecte internationale de tip erasmus si pentru ei, la Universitatea din Petrosani, a fost inaugurat acest centru, proiectul fiind finantat printr-un proiect cu finantare institutionalã.
„Chiar am simtit nevoia acestui centru, în sensul în care, de doi ani, numãrul de studenti strãini este în crestere. Si aici vorbim si de cadrele didactice si personalul universitar cu care facem noi schimburi pe ramura Erasmus si, având aceste schimburi, aveam nevoie de un spatiu în care sã desfãsurãm diverse activitãti”, a spus, la inaugurare, Oana Rãvas, coordonatoarea programele Erasmus UP.
Rectorul Universitãtii din Petrosani, profesorul universitar Sorin Radu sustine cã internationalizarea universitãtilor este principala mizã acum în lumea academicã, iar acest lucru  se întâmplã si la Petrosani. „Universitatea din Petrosani se integreazã în cadrul acestor elemente de internationalizare. Acum 3 ani eram pe locul 9 între universitãtile românesti în clasamentele internationale. Cãutãm sã promovãm universitatea prin proiecte de tip Erasmus plus, prin proiecte de cercetare europene, prin schimburile de studenti si parteneriate cu toate tãrile lumii”, a precizat si prof univ dr habil Sorin Radu, Rectorul Universitãtii din Petrosani.
Practic, la Universitatea din Petrosani a fost deschis un spatiu destinat întâlnirilor ce au loc cu studentii ce vin din diverse tãri, un loc de socializare al celor ce lucreazã la astfel de proiecte, dar si unde se vor tine prelegeri pe aceste teme.
Primul proiect ce se va desfãsura aici va fi unul legat de instruirea studentilor ce pleacã în proiectele Erasmus si apoi, este asteptatã o primã delegatie din strãinãtate.
Diana Mitrache