Un oficial european a fost prezent în Valea Jiului pentru a studia oportunitãtile regiunii în cadrul platformei destinatã zonelor miniere în tranzitie. 41 de regiuni din întreaga Europã vor trece printr-un amplu proces de tranzitie energeticã.
Aceastã tranzitie va afecta cel mai mult zonele miniere. Comisia Europeanã a lansat un proiect pe principiul unei tranzitii juste, în care nimeni sã nu fie lãsat în urmã.
La nivel european, Comisia a identificat 41 de regiuni din 12 state membre unde desfãsoarã activitãti de extractie a cãrbunelui, oferind locuri de muncã  pentru aproximativ 185 000 de cetãteni. Douã dintre ele sunt în România, în sud- vestul tãrii, Oltenia si Valea Jiului.
La Bucuresti a fost prezent un oficial al DG Energy, Alexandra Tomczak, care se ocupã, la Bruxelles, exact de aceastã platformã pentru regiunile carbonifere în tranzitie.
“Zilele urmãtoare va fi prezentat un raport complet referitor la potentialul de energie regenerabilã al  acestor 41 de regiuni, unde pot fi instalate noi capacitãti, cum se pot finanta, si cu ce poate ajuta Comisia”, a spus Alexandra Tomczak, arãtând audientei câteva grafice din viitorul raport.
Oficialul european a  precizat cã Valea Jiului e un exemplu de bune practici.
„În cele douã regiuni din România deducem cã s-ar putea instala zeci de mii de MW în parcuri eoliene si fotovoltaice, dar si câteva mii de MW la consumatori-panouri fotovoltaice pe acoperisuri. De unde sã vinã însã si banii? “Este aprobat Fondul pentru Tranzitie Justã, de 5 miliarde de euro, bani europeni, dar nu e suficient. Este nevoie de fonduri suplimentare pentru proiecte pentru aceste zone. Ce s-a fãcut în Valea Jiului e un exemplu, dacã aici vom avea succes, vom arãta tuturor. Trebuie sã implementãm proiecte, avem nevoie de povesti de succes”, a spus Alexandra Tomczak.
Exemplul este de fapt unicul proiect de anvergurã, cel putin pânã acum, la care statul a fost doar un colaborator pasiv. Este vorba despre Academia pentru Surse Regenerabile si Distributie a Energiei Electrice în Valea Jiului, proiect promovat de RWEA, împreuna cu companiile din cadrul sãu cum ar fi Monsson – RESS si CEZ România, lansat în acest an.
“Academia îsi propune accesarea fondurilor  disponibile prin Platforma pentru Regiunile Carbonifere în Tranzitie, având în vedere cã pe parcursul duratei de implementare a proiectului, de 10 ani, este tintitã  reconversia a aproximativ 5.000 de specialisti în energie eolianã si 3.000 în distributia de energie  electricã pe an, pentru un total de pânã la 8.000 de oameni. Abilitãtile tehnice si profesionale ale tehnicienilor din sectorul minier sunt usor transferabile cãtre sectoarele energiei regenerabile si al distributiei de energie, iar certificãrile obtinute în urma cursurilor de formare si reconversie le vor permite acestora sã lucreze în  instalarea, operarea si mentenanta proiectelor regenerabile si a retelelor electrice din toatã lumea, cu beneficii salariale atractive”, arãta RWEA când a anuntat proiectul.
Cosmin BACIU