Peste 4000 de vehicule de transport verificate, peste 350 de mc de lemn recuperati, 14 infractiuni constatate si amenzi de peste 165.000 de lei sunt rezultatele actiunilor de prevenire si combatere a sustragerilor de masã lemnoasã desfãsurate de jandarmii hunedoreni.
De la începutul anului, jandarmii au desfãsurat recunoasteri în teren la 263 parchete în exploatare din zona de competentã si au fost executate aproape 3000 de activitãti de control.
Pe timpul acestora, jandarmii au verificat, în aplicatia SUMAL, 3.919 autovehicule si 86 atelaje hipo ce transportau material lemnos,  au  constatate 13 fapte de naturã penalã, fiind identificati 14 autori si au aplicat 156 sanctiuni contraventionale, în valoare totalã de 146.800 lei.
Cu ocazia constatãrii faptelor de încãlcare a legislatiei silvice mai sus mentionate s-a dispus confiscarea a 118,30 mc de material lemnos în valoare totalã de 37.653,94 lei.
Actiuni în comun
De asemenea, au fost executate actiuni în comun cu Biroului Delicte Silvice al Inspectoratului de Politie Judetean Hunedoara, în care au fost verificate, în aplicatia SUMAL , 24 autovehicule si 2 atelaje hipo ce transportau material lemnos.
Pe timpul acestor actiuni au fost aplicate 3 sanctiuni contraventionale în valoare totalã de 8.000 lei si s-a dispus confiscarea a 190 mc de material lemnos în valoare totalã de 22.000 lei.
Tot în cadrul efortului comun de protejare a fondului forestier, la solicitarea  entitãtilor din subordinea Directiei Silvice Hunedoara, au fost organizate 154 de actiuni pentru prevenirea si combaterea faptelor antisociale la regimul silvic.
Pe timpul desfãsurãrii acestor activitãti s-au verificat 80 autovehicule si 12 atelaje hipo ce transportau material lemnos,  a fost sesizatã o faptã de naturã penalã si au fost aplicate 21 sanctiuni contraventionale în valoare totalã de 16.600 lei. Totodatã, s-a dispus confiscarea a 48,57 mc de material lemnos în valoare totalã de 11.168,30 lei.
Actiunile se intensificã
Odatã cu intrarea în vigoare a O.U.G nr. 51/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, jandarmii au intensificat actiunile de control desfãsurate atât independent, cât si în cooperare cu alte institutii cu atributii în domeniu, numãrul acestora din perioada ianuarie-septembrie 2019, fiind mai mare fatã de cele realizate în aceeasi perioadã a anului precedent.
Actiunile s-au desfãsurat în baza Planului comun de mãsuri  al  M.A.I – M.A.P – R.A. Romsilva – A.N.A.F, privind prevenirea si combaterea activitãtilor ilegale din domeniul circulatiei, depozitãrii, prelucrãrii si comercializãrii materialului lemnos, precum si  a Planului comun de  actiune Scutul Pãdurii încheiat la nivelul judetului Hunedoara.  În perioada urmãtoare vor fi  intensificate actiunile de prevenire si control pe linie silvicã, atât independent cât si mai ales în cooperare, având în vedere apropierea sezonului rece, fapt ce determinã o crestere a activitãtilor derulate de operatorii economici, dar si de persoane fizice pe linia exploatãrii masei lemnoase.