Apa din rãcitoarele CEH, la pret mai mare?

„Un proiect de hotãrâre de guvern, lãsat de Cabinetul Dãncilã, complicã situatia de la producãtorii de energie din tarã”, titreazã Money.ro în editia din 5 noiembrie 2019, iar reprezentantii Complexului Energetic Oltenia au si reactionat, considerând cã  situatia este una ce îi va afecta.
Tarifele pentru apa folositã în procesul de productie sunt stabilite unilateral de cãtre Administratia Nationalã Apele Romane, iar analistii sustin cã, la momentul actual, valoarea taxei pe apa uzinatã este printre cele mai mari din Europa. Cu toate acestea, un proiect de hotãrâre de guvern propune o nouã crestere a acesteia, iar din aceastã cauzã vor fi afectati toti producãtorii de curent si energie termicã, inclusiv CEH, care încã nu a reactionat.
Am cerut, însã, pãrerea celor de la Apele Române, care sustin cã ar fi nevoie de majorare si cã de doi ani de zile au cerut acest lucru, întrucât tarifele sunt nemodificate de un deceniu.  „Contractul nostru cu Termocentrala Paroseni este de  aproximativ 9.000.000 de metri cubi. Sigur cã nu va fi onorat, pentru cã CEH nu a functionat. Luna aceasta, s-a ajuns la 300.000 de mc, pentru cã au functionat foarte putin. Preturile sunt din anul 2010, nemodificate, respectiv 50 de lei mia de mc, pentru apa de suprafatã si pentru  cea subteranã 57,52 lei pe  mia de metri cubi. Da, ar fi justificatã cresterea de tarif, având în vedere cã, din 2010 nu s-au fãcut actualizãri de tarife, iar noi, lucrãtorii din Apele Române, avem cheltuieli, ori dacã nu ar creste preturile, am ajunge în imposibilitatea de a ne întretine lucrãrile, cum sunt barajele, digurile, regularizãrile si prizele de apã si  consider cã este necesarã aceastã  actualizare de tarif”, spune Sorin Corici, sef Sistemul Hidrotehnic Ape Jiu.  Apa pe care Termocentrala Paroseni o porneste de la Apele Române este apã brutã si este nevoie de ea pentru rãcitoarele din instalatie, însã, în conditiile în   care nu au prea functionat, nefiind huilã, Complexul Energetic Hunedoara nu îsi face griji cu privire la un astfel de act normativ care le-am mai scumpi încã un serviciu.
Diana Mitrache

Advertisements