Dupa ce au stat sub pamânt timp de 11 zile, cerându-si drepturile, cei peste 100 de ortaci de la minele Uricani si Paroseni au suspendat, joi la prânz, protestul. Murdari si obositi, cu gândul la familii, o parte dintre ei a iesit la poarta minei, dupa ce au avut discutii cu liderul Laszlo Domokos, întors joi la prânz de la discutiile ce le-a purtat la Bucuresti. . „Daca la începutul protestului vedeam slabe sanse de a ni se rezolva revendicarile, acum chiar cred ca sunt sanse, ca si-au asumat public. Era o discriminare, fata de colegii care au plecat de la mina anterior. Fiecare familie îsi face un plan, o gândire pe macar doi, trei ani si toti aveau astfel de planificari, bazându-se pe acea prevedere care le lipseste acum”, a spus Laszlo Domokos, presedintele Sindicatului Huila, sindicat din cadrul Societatii Nationale de Închideri de Mine Valea Jiului.
Oamenii care au stat 11 zile sun pamânt au spus cu totii ca vor plece la famiilie lor, desi nu toti au agreat ideea retragerii din subteran, fiindca mereu au fost mintiti, iar încrederea în calsa politica a disparut. „Am rezistat cum am putut acolo în subteran. Ne-am ajutat unii pe altii si acum, dupa ce liderii nostri au venit de la Bucuresti, am decis sa suspendam în urma unui vot, chiar daca nu a fost unanim. Eu, personal nu am fost de acord cu încetarea protestului, pentru ca nu mai am încredere în politicieni. Nu în actualii, sau în fostii, în nimeni”, a spus unul dintre minerii care au iesit de sub pamânt dupa 11 zile de proteste. „A fost foarte greu. Am fost si la spital, unde am fost dus de urgenta. Plec cu o îndoiala asa, dar, tinând cont ca domnul prim ministru ne-a promis public si se va tine de promisiune. Avem un gol în stomac, care, deocamdata nu ne trece. Speram sa se tina de promisiune, iar daca nu, intram în greva foamei. Sa ne vada ca murim sau sa faca ceva cu noi. Familiile nu le-am mai vazut de sâmbata, când au venit copiii nostri la mina sa îi tinem în brate. Mi-e dor de ei si ne e foarte greu”, a spus un alt ortac, vizibil obosit si afectat de zilele petreceute sub pamânt. „A fost o perioada foarte grea si nu ne asteptam sa ni se întâmple asa ceva. Cu siguranta, daca suntem mintiti, dupa urmatoarea sedinta de Guvern ne vom relua protestul”, a spus un alt miner.
Oamenii sunt disperati si îsi pun mari sperante în faptul ca, asa cum a promis, premierul Ludovic Orban, Ordonanta 36, care le garanteaza veniturile în completare pe 2 ani de zile de la plecarea din sistemul minier si vechime în munca la grupa I, va fi adoptata. Actul normativ a si fost trecut într-o prima lectura, prin Guvern.

Diana Mitrache