Pentru cã Valea Jiului este, încã, o zonã minierã autoritãtile locale de la Petrosani o  cinstesc pe Sfânta Mare Mucenitã Varvara.  La fel ca în fiecare an, si anul acesta, elevii din Petrosani se vor întrece în cadrul unui concurs religios.
“Sfânta Varvara este si ocrotitoarea municipiului nostru. Pentru a marca aceastã zi cu semnificatie deosebitã pentru comunitatea noastrã propunem organizarea unui concurs de religie adresat elevilor din ciclul  gimnazial”, aratã Tiberiu Iacob Ridzi,  primarul municipiului Petrosani.
Pe data de 4 decembrie, minerii Vãii Jiului sãrbãtoresc praznicul Sfintei Mari Mucenite Varvara. Traditia sãrbãtoririi Sfintei Varvara – Ocrotitoarea minerilor din Valea Jiului, dãinuie de peste 100 de ani, fiind adusã în Valea Jiului de minerii din Silezia. De atunci, în fiecare an, minerii de la toate exploatãrile miniere din Valea Jiului si nu numai ei, omagiazã aceastã zi, comemorându-si ortacii dispãruti în accidentele care au întunecat  istoria mineritului din aceastã zonã si cinstindu-i pe ortacii prezentului, cei care îsi riscã viata în fiecare zi. 1500 de lei a alocat Consiliul Local al municipiului Petrosani pentru organizarea concursului. Banii vor fi folositi pentru  premierea elevilor.
Cosmin BACIU