Garantarea unor plãti compensatorii pentru minerii din Valea Jiului, una dintre primele Ordonante de Urgentã ale noului Guvern / Ludovic Orban: “Oamenii îsi pun în pericol viata”

Guvernul Orban a anuntat un act normativ privind  venituri în completare  pentru minerii care vor fi disponibilizati la sfârsitul anului. Minerii de la Paroseni si Uricani continuã însã protestul în  subteran pânã ce nu vãd actul normativ.
Premierul României, Ludovic Orban, sustine cã este nevoie de mãsuri urgente ale Guvernului. Acesta a fãcut referire si la minerii blocati de mai bine de o sãptãmânã în subteranele minelor Paroseni si Uricani din cadrul Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului. Noul premier a anuntat cã una dintre primele Ordonante pe care le va aproba Guvernul va fi legatã de prelungirea Ordonantei 36, sau emiterea unei noi Ordonante, astfel încât sã nu le mai fie pusã în pericol viata minerilor  blocati în subteran.
“Avem de luat mãsuri urgente, mãsuri care nu pot fi luate decât de un guvern legitim. Uitati-vã ce se întâmplã cu blocarea celor peste o sutã de mineri în subteranele minelor de la Paroseni si Uricani. Oamenii îsi pun în pericol viata, sãnãtatea pentru cã timp de nouã luni guvernul nu a catadicsit sã prelungeascã ordonanta de urgentã care sã le permitã dupã închiderea minelor posibilitatea de a avea un venit, sã punã ceva pe masã familiilor lor. „Trebuie prelungitã ordonanta sau, mã rog, adoptatã Ordonanta, astfel încât sã nu le mai punem în  pericol sãnãtatea si viata”.”, a declarat Ludovic Orban, premierul României.
De mai bine de o sãptãmânã, 100 de mineri de la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului, aflatã în proprietatea Ministerului Energiei, s-au blocat în minele Uricani si Paroseni si protesteazã pentru cã o lege care le asigura drepturi egale cu ale altor mineri concediati colectiv a expirat de un an de zile si politicienii nu au gãsit timp pentru rezolvarea acestei probleme. Acestia au solicitat un act normativ care sã înlocuiascã Ordonanta 36, cea care asigura protectia socialã a persoanelor disponibilizate. Pânã anul trecut minerii disponibilizati beneficiau de prevederile OUG 36/2013 privind acordarea unor venituri în completare, pânã la 24 de luni, în functie de vechime. OUG a fost în vigoare pânã anul trecut si nu a mai fost prelungitã cu un alt act normativ. Practic persoanele care au mai rãmas de disponibilizat nu pot beneficia de banii care erau acordati prin OUG 36 pânã anul trecut. Situatia de la minele pe închidere din Valea Jiului a degenerat dupã ce oamenii si-au dat seama cã la sfârsitul anului vor rãmâne pe drumuri si fãrã nicio protectie socialã. Ei au decis sã protesteze si  s-au blocat în subteran, iar ca sã renunte la protest au cerut garantii cã, la 31 decembrie, vor avea  posibilitatea sã se transfere la minele viabile, dacã vor, iar cei care pleacã si se disponibilizeazã, sã beneficieze de protectie socialã timp de doi ani, precum si de vechimea în muncã, pe toatã aceastã perioadã.
Laszlo Domokos presedintele sindicatului de la Societatea de Închideri de Mine sustine cã asteaptã sã discute cu ministrul energiei Virgil Popescu proiectul de Ordonantã ce urmeazã a fi aprobat, dar încã nu au fost contactati si asteaptã  ca dupã  reorganizarea Guvernului sã aibã loc întâlnirea.  La SNIMVJ sunt 280 de angajati care urmeazã sã fie concediati colectiv de la 31 decembrie.
Cosmin BACIU

13 comentarii la „Garantarea unor plãti compensatorii pentru minerii din Valea Jiului, una dintre primele Ordonante de Urgentã ale noului Guvern / Ludovic Orban: “Oamenii îsi pun în pericol viata”

 • 6 noiembrie 2019 la 08:17
  Permalink

  vrem ca toti pensionarii care au iesit din sistem sa primeasca ordonanta,altfel dam statul in judecata pentru discriminare

  Răspunde
  • 6 noiembrie 2019 la 11:02
   Permalink

   ati primit de-a lungul anilor destule beneficii…..apartamente gratuite ,ordonante,plati compensatorii ,pensionari anticipate ,bilete de tratament ,diverse bonusuri si bonificatii……..pe toate le-ati baut la „crasma” si s-a ales praful de ele…..vremea „pomenilor s-a dus „…….mergeti in orice firma privata in orice domeniu de activitate sa vedeti daca acolo indrazneste sa ceara cineva „ordonante si plati anticipate „…….invatati sa faceti si altceva inafara de „minerit”…….nu va dati seama nici in al 12-lea ceas la ce nivel sunteti……si cat sunteti de innapoiati si de lasati in urma fata de „alti”………nu vedeti in ce hal sunteti ca „zona”….in ce hal va „arata orasele”……in ce hal va arata „totul in jur”…….o zona moarta ,o zona scufundata in saracie si in cenusiu ,o zona in care nici macar apa calda sau caldura nu veti avea………o zona care fara ajutor de la „centru” nu si-ar permite sa plateasca nici lumina stradala timp de 1 luna pe cateva strazi………daca va avea loc regionalizarea si veti trai din ce produceti local veti disparea de pe harta ca reprezentare……..

   Răspunde
   • 6 noiembrie 2019 la 11:11
    Permalink

    ai uitat de iarba netunsa de primar la Vulcan unde au crescut serpi boua

    Răspunde
   • 6 noiembrie 2019 la 14:49
    Permalink

    Turistule .. nu mai bine te omora mamicuta ta pe cand aveai capul cat cireasa ?
    Esti batut in cap ..

    Răspunde
   • 6 noiembrie 2019 la 20:31
    Permalink

    Nu te mai agita atata -e vorba de cateva sute de mineri ,pe cand populatia vaii jiului are undeva la 100.000 de locuitori.fa si tu calculele.asa ca nu iti mai fa griji ca sunt mulri plecati din tara si nu va muri nimeni ,agitila care esti.in schimb zona este superba -retezat,parang,straja,transalpina…ca autoritatile de la ,,centru,, sunt incompetente e cu totul alta poveste.

    Răspunde
 • 6 noiembrie 2019 la 14:08
  Permalink

  Cred ca, omul asta a facut o declaratie publica intr-o sedinta de guvern
  si nu o declaratie la carciuma din fata portii minei.
  Daca li-sa promis ca se va rezolva problema urgent, nu inteleg de e mai stau astia in subteram. Asteapta sa vina Veorica sau ILiescu din nou la guvernare ?
  Oameni buni este declaratie publica oficiala ! NImeni nu isi permite sa-si dea un sut in cur in prima zi de mandat, dupa dezastul economic pe care l-au lasat leprele comuniste PSD-iste.
  Ba trogloditilor de mineri, de 7 ani conduc efectiv jegosii astia de comunisti PSD-isti Romania si nu au facut nimic pentru mineritul din vale si voi vreti sa vi-se rezolve probleme in doua zile, exact cat au astia de cand sunt la guvernare.
  Probabil sunteti mai prosti decat Veoria. Se pare ca va meritati soarta ba !

  Răspunde
 • 6 noiembrie 2019 la 15:18
  Permalink

  alte intreprinderi in tara asta nu au probleme ?de ce d-le Orban numai la mineri se poate sa pontezi 2 ani de zile in grupa 1 de munca? va mai alege dracu si pe voi ca sunteti toti niste hoti

  Răspunde
 • 6 noiembrie 2019 la 16:01
  Permalink

  Un turist
  Esti ….pe cale de disparitie,un individ aflat intr o criz? de nulitate existen?ial?.
  Du te in subteran si lucreaza macar o ora!
  M?sc?rici frustrat!

  Răspunde
 • 6 noiembrie 2019 la 19:07
  Permalink

  Napoleoane,degeaba te supara adevarul! ,,Turistul”,din pacate,spune doar realitati!Iar asta cu lucratul in subteran macar o ora dovedeste o gandire indoielnica!Pe dumneata te obliga cineva sa lucrezi in subteran?Este alegerea dumitale,spre deosebire de altii,mai realisti,care lucreaza la un supermarket si castiga mai mult ca la mina!Ce este asa greu de inteles?

  Răspunde
 • 7 noiembrie 2019 la 12:46
  Permalink

  Bah Faneeee cine lucreaza in subteran nu are 2 zile de penny istetule !! omu’ ala are 10 -15 ani de subteran Inteligentule !!! are nevoie de 20 de ani vechime sa pape si el pensia aia amarata !GANDESTE PUTIN !! sau nu ai cu ce !

  Răspunde
 • 12 noiembrie 2019 la 08:16
  Permalink

  Domnule Walter, unul care lucreaza la Penny are nevoie de 47 ani ca sa pape pensia asa cum spui dumneata. Cel de la Penny are anumite riscuri de accidentare si imbolnavire profesionala, iar minerul ale altele. In concluzie nivele de risc la care sunt expusi difera. Salariul de la Penny este mult mai mic decat al unui miner, iar al minerului este mult mai mic decat cel al unui medic, asistent medical, politist sereist, militar sau profesor. In fiecare domeniu de activitate exista anumite avantaje si dezavantaje. Din pacate Turistul are dreptate ca minerii au asteptat si inca mai asteapta o viata intreaga sa primeasca ceva de la stat. Nu sunt ei de vina ca mineritul nu este rentabil. Cauzele sunt altele si sunt multiple. Mentalitatea asta comunista nu va aduce multi ani de aici incolo nimic sanatos si bun pentru Valea Jiului. Capitalismul este prezent in alta parte si nu in Valea Jiului.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.