Peste 500 de copii au trecut pragul, în ultimii doi ani, statiei de tratare a apei de Jiet. Au fost proiecte comune, ce au vizat constientizarea celor mici si a familiilor lor, iar la final, se pare cã au înteles cu totii cã apa nu curge dintr-un robinet fixat in perete.
Au înteles care este procesul prin care apa ajunge la acel robinet, au înteles cã sunt oameni, si nu putini, care au în grijã calitatea apei de la robinet si, mai mult,  au înteles cã procedeul de tratare este unul lung, se petrece în statii în care s-a investit enorm pentru modernizare si, la final, ei au parte de apã potabilã. Dar ceea ce i-a inspirat a fost ideea artisticã de a crea, la orele de arte plastice de la Clubul Copiilor, sau la clasã, imagini despre ceea ce au vãzut acolo. Si, asa s-a ajuns ca, pe holurile statiei din defileul Jietului, lucrãrile lor sã fie expuse pe pereti.  „Aceastã expozitie noi am denumit-o coltul copiilor, pentru cã au fost doi ani consecutivi cu actiuni ce s-au intitulat Povestea apei, materializate prin picturi pe sticlã si pânzã. De anul trecut am încheiat chiar un parteneriat cu Clubul Copiilor din Petrila si am zis cã, în urma celor 500 de copii care ne-au vizitat, cel mai bine transmitem ceea ce facem noi, prin prisma gândurilor curate si cât se poate de realiste ale copiilor. Nu le-am expus prea multe elemente tehnice, dar ei au înteles ce înseamnã uzina de tratare a apei, sau cea de epurare de la Dãnutoni, cã si acolo am avut invitati copiii. Pe scurt: fiecare a aflat ce e apa potabilã”, a spus  Cristian Ionicã, manager general SC Apa Serv Valea Jiului.
Periodic, la statiile de tratare a apei din Valea Jiului s-au tinut adevãrate lectii deschise despre apã si potabilizarea ei, dupã ce este captatã din izvoarele de munte si fiecare a transmis spre casa lui cã apa nu vine din munte, ci trece mai întâi printr-un procedeu de tratare ce este, uneori, chiar costisitor, atunci când nu vine chiar curatã din munte. Copiii au fost receptivi, au pãtruns tainele unui laborator de verificare a calitãtii apei, au vãzut cum laborantele au combinat substante chimice în apã, pentru ca mai apoi sã gãseascã, cu ajutorul etaloanelor, calitatea apei ce ajunge sã fie bãutã.
Toate au avut un adevãrat impact si fiecare a desenat ce a stiut mai bine. Noi i-am gãsit la atelierele de desen, i-am vãzut pictând pe sticle efectiv, imagini despre apã, iar acestea au devenit modele de expozitie.

„Ne-am inspirat si noi de la ei si, în acordul cu Clubul Copiilor, ei având si o activitate tehnicã, iar în planul pe 2020, ne propunem sã materializãm si altfel povestea apei.  Acest colt este chiar la intrarea în statia de filtre, la un etaj  intermediar, iar cei care vor vizita statia de filtre de aici, vor vedea  ce au înteles copiii din vizitele la noi”, a mai spus  managerul Ionicã.
Si, în acest colt al copiilor sunt chiar si sticle pictate de copii care si-au lãsat astfel amprenta  trecerii lor pe aici. Profesorul de arte plastice ne explicã de unde a  pornit aceastã idee si cum s-a ajuns la o  adevãratã expozitie de tablouri si sticle frumos colorate. „Exact ceea ce stiu, copiii pun pe pânzã. Exact ceea ce gândesc, ei materializeazã. Stiu relativ putine lucruri ei si aflate din diverse medii, dar când vin la aceste statii, este un factor de educatie pentru ei. Apa Serv ne-a fost gazdã bunã si noi  nu am vrut doar sã intrãm si apoi sã iesim. Am vrut sã si lãsãm ceva în urma noastre. Planuri de viitor mai avem si nu ne oprim aici. Copiii vin cu încântare aici, iar asta îi inspirã si îi fac creativi. Tot ceea ce facem noi la Clubul Copiilor este sã stimulãm creativitatea lor si sã prindã curaj. Cu cât si vãd astfel de lucruri, ei sunt câstigati”, a adãugat si initiatorul acestui proiect inedit, Radu Chinta, profesor de arte plastice la Clubul Copiilor Petrila, care s-a arãtat onorat cã expozitia  realizatã cu copiii este la loc de cinste în statia de tratare a apei.
De altfel, aici copiii au dat un prim exemplu si au creat acele sticle chiar si pentru a sugera artistic o primã idee de reclamã.  „Sticlele sunt create de copii în tabãra de anul trecut, Ne-am gândit cã un ambalaj mai potrivit decât o sticlã frumoasã pictatã de un copil, nu existã si au fost fãcute spontan. Este chiar un mod de a face reclamã, adaptat zilelor în care trãim. E felul în care stii sã te vinzi si un model de educatie”, a mai spus Radu Chinta.
Astfel de proiecte comune cu copiii vor mai exista si, spun cei de la Apa Serv, vor fi momente în care chiar cei de la ape vor ajunge la orele lor de dirigentie, unde le vor prezenta  procesul prin care apa ajunge în casele lor.
Diana Mitrache