Se apropie iarna, iar Primãria Municipiului Petrosani nu stie ce sã facã cu domeniul schiabil din Parâng. Lucrãrile nu sunt finalizate, finantarea a stagnat, iar ceea ce s-a fãcut pânã acum are toate sansele sã se distrugã pânã la primãvarã.

Edilii din Petrosani nu stiu cum sã protejeze peste iarnã lucrãrile demarate în Parâng pentru dezvoltarea domeniului schiabil. Varianta concesionãrii cãtre un om de afaceri, care sã asigure si paza în munte, a picat, deocamdatã, pentru cã proiectul nu a primit girul alesilor locali. Asa cã trebuie gãsitã o altã solutie, mai ales cã existã o serie de lucrãri începute si nefinalizate, în lipsa, finantãrii de la bugetul de stat. „Deocamdatã nu stim ce vom face. Cãutãm o solutie”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Municipalitatea ar fi vrut sã meargã pe varianta concesionãrii lucrãrilor deja executate, pânã la finalizarea proiectului în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, implementat cu bani de la Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Turismului, mai ales cã ar fi obtinut si beneficii financiare, pentru cã firma care ar concesiona instalatiile de transport pe cablu si terenul de sub ele ar plãti atât o redeventã si o cotã din veniturile obtinute din exploatarea acestora.  Fost deja întocmit un studiu de oportunitate privind concesionarea unor bunuri proprietate publicã ce apartin domeniului schiabil din Parâng, iar în prima fazã ar fi trebuit sã se concesioneze ceea ce deja existã, urmând ca, pe parcursul realizãrii lucrãrilor, sã se încheie contracte subsecvente cu firma care câstigã licitatia. Numai cã CL Petrosani nu si-a dat acceptul, iar edilii nu au bani pentru a pune pazã în munte si se gândesc cum sã protejeze ceea ce s-a executat pânã acum.

În Parâng, la finalul proiectului implementat cu fonduri de la MDRT, ar trebui sã functioneze cel mai mare domeniu schiabil din Europa de Sud-Est, care se va întinde pe o suprafatã de 150 hectare si va avea 17 pãrtii. De asemenea, pentru acces, între Petrosani si statiunea montanã Parâng va fi amenajata si o telegondolã, care sã înlocuiascã vechiul telescaun.

Carmen Cosman