Proiectul de introducere a apei în Pasul Vâlcan, în evaluare

Potrivit proiectului, reteaua de aductiune va fi extinsã pe o lungime de 3,7 km, iar reteaua de distributie pe o lungime de 0,5 km. Valoarea rezultatã din devizul general este de 1,8 milioane de lei, iar fondurile sunt asigurate din bugetul judetului, al SC Apa Serv Valea Jiului SA precum si din dividendele din activitatea operatorului regional de apã si canal ce revin UAT Vulcan.
“Proiectul pentru Pasul Vâlcan este în evaluare. Contractul este de 12 luni, pentru proiectare si executie, pentru cã va fi bine cã pe perioada de iarnã va fi proiectarea iar pe perioada de varã va fi  executia pentru cã acolo este rezervor de apã, aductiune, hidranti pentru ca Pasul Vâlcan sã aibã alimentare cu apã potabilã. În Straja s-au aprobat indicatorii economici si studiul de fezabilitate.
Avem si finantarea asiguratã de Consiliul Judetean Hunedoara si ca si în Pasul Vâlcan urmeazã perioada de proiectare si realizarea unor lucrãri premergãtoare care se pot face pânã se liciteazã proiectul”, a declarat Cristian Ionicã, directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.
În plus, si în statiunea montanã Straja va fi introdus sistemul de alimentare cu apã potabilã. Aici vor fi montanti si mai multi hidranti, date fiind problemele din anii trecuti când pompierii nu au avut de unde alimenta autospecialele cu apã în cazul izbucnirii unor incendii la cabane.
„Ne dorim ca pânã la sfârsitul anului sã fie gata proiectarea si ne dorim sã putem comanda cele sase statii de pompe din cadrul statiei Braia care odatã cu finalizarea proiectului european va fi nefunctionalã pentru cã este apã suficientã din sursa Valea de Pesti. În partea de sud a municipiului Lupeni va fi amplasatã prima statie de pompe care poate fi amplasatã si pe timp de iarnã, iar celelalte cinci statii de pompe si un rezervor vor fi pregãtite ca odatã cu venirea primãverii sã fie montate. Va fi un container care va fi complet utilat cu pompã, pompã de rezervã, generator de curent. În Straja  experienta o avem în urmã lucrãrilor la canalizare pentru cã o parte din lucrãri le-a fãcut si ApaServ-ul, stim topografia terenului. La apã este putin mai usor fatã de canalizare dar este mult mai complexã pentru cã pe lângã alimentarea cu apã în Straja va fi si o instalatie de hidranti pentru cã stim câte cabane sunt si riscul de incendiu este mare si în plus va fi montat un rezervor de 500 de metrii cubi care va asigura apã potabilã în toatã statiunea iar apa existentã în momentul de fatã sã fie pentru alte utilitãti”, a mai spus sursa citatã.
Pentru ApaServ Valea Jiului fiecare abonat în plus este un câstig suplimentar.
„Cererea a fost sã fie apã potabilã. Indiferent dacã este o cabanã sau zece pentru cã indiferent câte ar fi si sã poatã functiona trebuie sã aibã o sursã de apã potabilã. Noi nu vorbim doar de sursã din Pasul Vâlcan, ci vorbim de toate sursele pe care le opereazã ApaServ, iar la nivelul ApaServ înseamnã clienti în plus si apã de calitate. Mai mult decât atât în zona respectivã avem un rezervor în aval de cel pe care îl vom construi, ca sursã de apã potabilã pentru cartierul Dalas din Vulcan. Deci zona respectivã trebuia alimentatã cu apã si decât sã pompãm apã în munte, având în vedere cã existã surse de apã subteranã care nu este afectatã de intemperii. Dupã analizele fãcute s-a ajuns la concluzia cã nu este nevoie de multe trepte de tratare, stocare si dezinfectie a apei. Calculul economic atunci când se face la nivel de ApaServ, vor fi beneficiari în plus, zona este în dezvoltare, cererea a fost din partea Consiliului Local si cu sigurantã având toate utilitãtile, pentru cã va urma si canalizarea dupã apã potabilã, zona turisticã se va dezvolta. La momentul de fatã calculul economic de la nivelul ApaServ nu este influentat negativ de investitia din Pasul Vâlcan”, a mai subliniat directorul general al SC ApaServ Valea Jiului. Investitiile sunt finantate de Consiliul Judetean Hunedoara.
Cosmin BACIU

2 comentarii la „Proiectul de introducere a apei în Pasul Vâlcan, în evaluare

  • 5 noiembrie 2019 la 07:09
    Permalink

    Felicit?ri! Dar oare la casele de pe strada Vasile Alecsandri din Vulcan
    nu credeti ca este necesara sa fie facuta canalizare? Atâtea case nu conteaza pentru nimeni?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.