Universitatea din Petrosani este în prag de alegeri, dupã ce anul 2020 va aduce alegeri, pe toate palierele de conducere.
Potrivit calendarului alegerilor, aprobat de Senatul UPET, seria alegerilor de la Universitatea din Petrosani se va deschide cu scrutinul pentru alegerea directorului de departament, alegerea membrilor Consiliului departamentului,  validarea candidatilor pentru Consiliul facultãtii si validarea candidatilor pentru Senat, toate fiind programate sã se desfãsoare în perioada 3-5 decembrie 2019, la nivelul fiecãrei Facultãti. Aceste alegeri vor fi  validate în perioada  11-12 decembrie 2019, când vor fi stabilite si Comisiile de alegeri  pentru Consiliul  facultãtilor.

În data de  19 decembrie 2019 este programatã aprobarea Biroului electoral al Universitãtii, a Comisiilor de alegeri pentru Senat si Comisiilor de alegeri pentru Consiliile  facultãtilor. Urmeazã apoi, chiar în prima parte a lunii ianuarie 2020, afisarea listelor nominale ale  persoanelor cu drept de vot pentru alegerea membrilor în Consiliul facultãtii si afisarea  listelor nominale a  candidatilor în  Consiliul facultãtii (în 14.01.2020), alegerile pentru desemnarea reprezentantilor în Consiliul fiecãreia dintre cele 3 facultãti ale UPET urmând sã se desfãsoare în 21 ianuarie, respectiv 23 ianuarie (acolo unde acestea necesitã un al doilea tur), iar rezultatul acestora va fi validatã pe 29.01.2020. Alegerea membrilor noului Senat universitar, este  programat pentru data de 6 februarie 2020 (turul I) si  10 februarie 2020 (turul II). Noul Senat va fi  convocat de Rector  în 12 februarie 2020 când urmeazã sã fie ales si noul Presedinte al forului de conducere al Universitãtii. Tot  noului Senat îi revine sarcina de a stabili  componenta Comisiei  de alegeri pentru functia de Rector.
Potrivit unei  decizii adoptate prin  referendum la nivelul institutiei academice de la Petrosani, viitorul  rector al acesteia urmeazã sã fie ales pe bazã de alegeri generale, prin vot universal, direct, secret si egal, cu  participarea întregului colectiv al Universitãtii. O nouã regulã,  introdusã pentru alegerea rectorului Universitãtii din Petrosani, stabileste ca normã obligatorie  existenta a cel putin  doi candidati înscrisi în cursã. Depunerea  candidaturilor pentru functia de Rector va avea loc în data de 12 februarie 2020, urmând ca alegerile propriu-zise sã se desfãsoare în 25 februarie 2020,  respectiv în 27  februarie 2020 (pentru al doilea tur, dacã este cazul).
Dupã validarea alegerii Rectorului si transmiterea rezultatelor la Ministerul Educatiei Nationale, programate pentru finalul lunii  februarie, alegerile vor continua la Universitatea din Petrosani cu desemnarea  prorectorilor, decanilor  si prodecanilor  care vor conduce, în urmãtorii 4 ani institutia academicã din
Valea Jiului.