Un ONG, Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara si Primãria Petrosani si-au dat mâna si au colaborat într-un proiect fãrã vreo  relevantã pentru o zonã cã Valea Jiului.
În fapt, în acest loc, pânã la finalul anului, cam 20 % din deseuri trebuiau colectate selectiv. La ora aceasta, Valea Jiului colecteazã selectiv 0,75 %, dar, din banii de la bugetul primãriei Petrosani s-au cheltuit 6.000 de lei si, culmea, chiar firma care nu colecteazã selectiv a împãrtit, alãturi de primarul Tiberiu Iaco Ridzi si elevi, pliante, în care lumea este educatã ce si cum sã facã atunci când îsi aruncã gunoiul la ghenã. Doar cã ghenele sunt contaminate si nicio ordine nu este respectatã, oamenii nu au fost nicidecum constrânsi sã adune selectiv deseuri, iar firma care le ridicã, le ia de-a valma. Cu toate acestea, cei care au coordonat proiectul se declarã multumiti.
„Astãzi (n.r. 31 octombrie 2019) se încheie campania „Petrosaniul colecteazã selectiv” si, implicit,  campania de constientizare de la baza acestui proiect. A fost un proiect de o mare importantã, pentru cã am dorit sã implicãm tinerii, atât din postura de  receptori ai mesajului, cât si din cea de voluntari. Ei au fost cei care au împãrtit pe strãzi 20.000 de pliante,  pentru cã am dorit sã tragem un semnal de alarmã asupra acestei probleme legatã de colectarea selectivã”, a spus Nicu Tascã,  coordonatorul proiectului, în calitate de reprezentant al ONG-ului care a primit banii.
În tot acest timp, reprezentantii Consiliului Judetean Hunedoara atrag atentia cã ne paste o crizã acutã a gunoaielor, iar recent, administratorul public al judetului Costel Avram declara cã: „Nicio sansã ca sã ne atingem 20% – pragul de colectare selectivã pânã la finele acestui an . Si primarii au o mare responsabilitate, pentru cã ar putea chiar sã punã politia localã sã dea amenzi”.
Dar nimeni nu a fãcut asa ceva si, cu acest prilej am aflat cã o altã campanie a mai avut loc acum 10 ani, dar nici aceea nu a avut succes. Se mizeazã pe faptul cã existã o statie de sortare a deseurilor în zona Coloniei Petrosani, însã, nimeni, cu toate campaniile derulate, nu a reusit mare lucru. Iar cei care reprezintã scolile cred cã totusi sansa nu este pierdutã.
„Schimbarea mentalitãtii colective se face prin educatie si toatã speranta porneste de aici. Cred cã esenta este ca tinerii sã stie cã se poate colecta selectiv. Dupã aceea depinde de comunitatea localã. Nu stiu cine sunt firmele care adunã gunoiul si cum manageriazã aceastã cantitate, dar totul începe de la colectarea selectivã, iar copiii sunt constientizati si sã stiti cã au fost receptivi” , a precizat Lavinia Ilina, inspector general adjunct al ISJ Hunedoara.
În cadrul acestei campanii, chiar si reprezentantii firmei care strânge gunoiul au dus flyere si le-au împãrtit, dar, în acelasi timp, colectarea lor lasã si ea de dorit. Nimeni nu a fost amendat cã nu a colectat selectiv, iar din Valea Jiului, mare parte din gunoiul menajer pleacã nesortat. Fiecare om plãteste 10 lei pe lunã pentru gunoi si, dacã nu vom colecta selectiv, gunoiul ne va usca buzunarele.
Potrivit unui comunicat remis presei, „ Proiectul “Petrosaniul selecteazã pentru viitor” are ca obiective  constientizarea importantei colectãrii selective a deseurilor pentru comunitatea localã, scãderea gradului de poluare din municipiul Petrosani si implicarea tinerilor în activitãti de voluntariat si în viata comunitãtii”. Toate, însã, par, la acest moment, utopii.
Diana Mitrache