CEH scapa de datorii, dupã promulgarea OUG 60

Ordonanta 60/2019 va fi actul de nastere al Complexului Energetic Valea Jiului, iar dupã ce a fost votatã în plen nu mai rãmâne decât sã fie promulgatã de presedintele României, Klaus Iohannis.
Pasii care urmeazã cuprind apoi un „proces de transfer al activelor de productie a energiei electrice de la Complexul Energetic Hunedoara cãtre o Companie Nouã (NewCo) ce ar urma sã fie înfiintatã. Aceastã mãsurã ar urma sã ia forma unei Ordonante de Urgentã a Guvernului prin care s-ar produce un transfer în locul plãtii («dare în platã») în trei etape al activelor de producere a energiei electrice, adicã fãrã transferul minelor de cãrbune. În primul rând, pregãtirea unui raport de evaluare obligatoriu pentru  determinarea valorii activelor de  producere a energiei electrice (în prezent gajate de Ministerul Finantelor) si a datoriei CEH.
În al doilea rând, aceste active gajate ar urma sã fie transferate cãtre Ministerul Finantelor si ulterior cãtre Ministerul Energiei. În al treilea rând, aceste active gajate ar urma sã fie transferate unei noi companii (NewCo), cãreia i s-ar încredinta  ulterior prestarea unui Serviciu de Interes Economic General”, se aratã în nota de fundamentare a Ordonantei 60..
CEH ar putea astfel sã beneficieze din nou de stergerea datoriilor pe care le-a acumulat de la data înfiintãrii si pânã acum.
Datoriile uriase acumulate de Complexul Energetic Hunedoara vor fi sterse, dacã se reorganizeazã activitatea acestui colos industrial. Minele si termocentrala de la Paroseni sunt active ce vor putea fi date în platã,  Complexul Energetic  Hunedoara are o situatie economicã dezastruoasã, dupã ce numai cãtre stat datoriile ajungeau încã din  primãvarã la aproape 825 de milioane de lei, pierderea curentã a CEH fiind de un miliard de lei, iar pierderea raportatã de peste 3,6 miliarde de lei. În timp ce, cãtre bugetul consolidat al statului, compania are de dat peste 1,8  miliarde de lei.
Diana Mitrache

4 comentarii la „CEH scapa de datorii, dupã promulgarea OUG 60

 • 31 octombrie 2019 la 20:06
  Permalink

  nu este o noutate,a mai scapat de atatea ori

  Răspunde
 • 1 noiembrie 2019 la 04:40
  Permalink

  Sa nu uitam un singur lucru: OUG 60/2019 vorbeste de darea in plata a activelor viabile. Viabil inseamna a putea supravietui din punct de vedere economic-financiar in piata libera fara niciun ajutor, deci fara pierderi, respectiv fara datorii. Incadrul CEH nimic nu este viabil. Acest lucru e cunoscut de toata lumea. Prin urmare sperantele complet nejustificate ar cam trebui sa fie cel putin limitate. Intrarea intr-o stare de normalitate economica ar cam trebui sa se produca. Ajunge.

  Răspunde
 • 1 noiembrie 2019 la 22:05
  Permalink

  Speram sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

  Răspunde
 • 3 noiembrie 2019 la 17:17
  Permalink

  trimiteti toti pensionarii si pe cei ce indeplinesc conditiile si ati scapat de datorii
  deci calculul e simplu….toate conducerile aproape sunt numai pensionari…cu un salariu mediu brut de 10000
  deci 10000×25 pensionari=250000/luna
  ce ziceti?????
  e o suma…….aproape datoria lunara

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.