CEH între insolventã si oprirea activitãtii

Complexul Energetic Hunedoara se aflã între insolventã si oprirea activitãtii.  Au fost cele douã optiuni ale Consiliului de Administratie si conducerea executivã a CEH, dupã decizia Curtii de Apel Alba Iulia care a dat undã verde executãrii  conturilor societãtii.
Astfel, consiliul de administratie s-a întrunit de urgentã si a ales varianta insolventei.
Salariile sub semnul întrebãrii
Salariile angajatilor societãtii energetice sunt puse sub semnul întrebãrii. Societatea nu dispune de resursele financiare pentru a face plãtile. Astfel, conducerea administrativã si  executivã sperã cã instanta va declara insolventa CEH.
“S-a luat decizia de a depune cerere de deschidere a procedurii insolventei ca urmare a deciziei Curtii de Apel Alba Iulia care a dus la ridicarea suspendãrii executãrilor silite. Aceastã decizie duce la imposibilitatea functionãrii societãtii”, a declarat Stamin Purcaru, presedintele Consiliului de Administratie al Complexului Energetic HUnedoara.  Acesta este de pãrere cã reorganizarea societãtii va fi mult mai facilã odatã declaratã insolventa.
“Reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara va fi mai usoarã în insolventã. Practic, noi asta cerem: reorganizarea. Reorganizarea e mai usoarã în insolventã decât cu întreruperea activitãtii”, a mai subliniat sursa citatã.
Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane sustine cã variant declansãrii procedurii insolventei este singura variantã în  momentul de fatã.
“Am expus în Consiliul de Administratie faptul cã suntem în incapacitatea de a plãti ceva. Sunt multi creditori care cer executarea silitã a conturilor. Sunt sume uriase de bani. Cele mai mari datorii le avem la ANAF pentru ajutorul de stat care a fost declarat incompatibil”, a declarat Samuel Dioane, directorul general al CEH, care sperã sã aibã odatã declaratã insolventa “rãgazul de a plãti salariile”, sustinând totodatã cã în momentul de fatã nu existã bani pentru plata drepturilor salariale ale angajatilor Complexului Energetic HUnedoara.
Presedintele Sindicatului Muntele, Darius Câmpean, sustine cã decizia Curtii de Apel Alba Iulia prin care s-a ridicat suspendarea  executãrilor silite a pus o presiune asupra companiei energetice.
“Ne aflãm în situatia în care existã riscul de a fi blocatã activitatea. OUG 60, aceea care prevede stergerea datoriilor, are  prevãzut si faptul cã  separarea activitãtii se va putea aplica si dacã suntem în insolventã. Nu avem altã solutie decât insolventa, pentru a nu bloca activitatea”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Complexul Energetic Hunedoara are o pierdere curentã de circa 1 miliard de lei si una reportatã de 3,6 miliarde lei, capitaluri negative de circa 3 miliarde lei, datorii la bugetul  consolidat al statului de peste 1,8 miliarde lei si amenzi de plãtit pentru obligatii de achizitie de  certificate CO2 neîndeplinite de peste 2,3 miliarde lei. Compania are un pret mediu de productie a  electricitãtii de 350 – 370 de lei/MW.
Cosmin BACIU

Advertisements

4 comentarii la „CEH între insolventã si oprirea activitãtii

 • 29 octombrie 2019 la 19:22
  Permalink

  Ca sa nu mai fie datorii trebuie investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

 • 29 octombrie 2019 la 19:27
  Permalink

  Deci, de acum trebuie sa cerem voie sa furam?

 • 30 octombrie 2019 la 03:25
  Permalink

  nu are treaba insolventa cu salariile angajatilor ,problema este daca guvernul pnl mai sustine acest mare gauroi al ec romanesti s-au nu

 • 30 octombrie 2019 la 13:25
  Permalink

  Ar trebui sa faci tu investitii in capul tau, desi nu cred ca mai ai vreo sansa…totusi ar fi de un real folos sa abandonezi A3 si sa citesti o carte (sugerez Abecedarul)

Comentariile sunt închise.