Termocentralele pe cãrbune sunt neprofitabile. Asta aratã un raport al centrului de reflexie Carbon Tracker Initiative, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
Patru din cinci termocentrale pe cãrbune din Uniunea Europeanã sunt neprofitabile, iar companiile de utilitãti ar putea sã înregistreze pierderi de 6,6 miliarde euro. În plus, multe termocentrale actuale vor trebui sã instaleze tehnologii mai scumpe pentru a respecta  standardele mai stricte de  calitate a aerului începând din 2021, iar cresterea preturilor certificatele CO2 ar putea  majora costurile o datã în plus, se mai aratã în raport.
„Producãtorii de energie pe bazã de cãrbune din UE pierd lichiditãti pentru cã nu pot sã concureze cu regenerabilele  ieftine si cu gazele naturale, iar situatia nu va face decât sã se înrãutãteascã. Decidentii si investitorii ar trebui sã se pregãteascã pentru eliminarea cãrbunelui, cel mai târziu pânã în 2030”, a declarat Matt Gray, unul dintre autorii raportului. Carbon Tracker a analizat indicatorii economici pentru fiecare termocentralã pe  cãrbune din UE si a descoperit cã aproximativ 84% din  productia de energie pe bazã de lignit este neprofitabilã, iar în cazul termocentralelor pe bazã de huilã procentul este  de 76%, rezultând pierderi de 3,54 miliarde euro, respectiv 3,03 miliarde euro. La nivelul Uniunii Europene, 79% din termocentralele pe cãrbune sunt neprofitabile. În ceea ce priveste  termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, situatia este criticã. În spetã, la Mintia sunt mari probleme, în timp ce  termocentrala Paroseni este conformã cu cerintele europene.
Cosmin BACIU