Consiliul Judetean Hunedoara a aprobat un proiect de hotãrâre privind aprobarea documentatiei tehnico-economice studiu de fezabilitate si a indicatorilor tehnico-economici pentru  proiectul ”Alimentare cu apã potabilã statiunea turisticã Straja Lupeni”. Asa cum este si firesc, proiectul va spori gradul de confort al turistilor care ajuns în munte.
“Dupã atâtea critici,  eu doresc sã multumesc conducerii consiliului judetean si colegilor  consilieri pentru  proiectul privind introducerea apei în statiunea Straja, un proiect important în sustinerea si dezvoltarea turismului foarte important si o alternativã la minele pe care guvernele liberale s-au grãbit doar sã le închidã, fãrã sã punã si altceva în loc”, a spus consilierul judetean PSD, Maria Ivãnisi.  Este încã un pas major pentru cresterea calitãtii serviciilor oferite turistilor care aleg Straja ca destinatie turisticã.
“În prezent existã o retea de alimentare cu apã a grupului de cabane din cadrul statiunii  turistice Straja Lupeni din captarea Sohodol, de unde aceasta este înmagazinatã în  rezervoarele 2X90 mc din zona Straja si rezervoarele de 130 mc din zona schitului Straja, din care printr-o retea de  distributie sunt alimentate gravitational cabanele. Fiind netratatã apa nu poate fi folositã în  consumul curent ca si apã potabilã si drept consecintã turistii cazati în zonã nu pot beneficia de apã potabilã în conditiile date”, aratã nota trimisã de ApaServ Valea Jiului cãtre Consiliul Judetean Hunedoara, care este actionarul majoritar al societãtii de apã.
Prin realizarea investitiei se urmãreste cresterea permanent a gradului de alimentare cu apã potabilã a  consumatorilor de toate categoriile, în conditii de debit si presiuni normale. Obiectivul de investitii propus a se realiza, va fi amplasat în teritoriul municipiului Lupeni începând cu statia de tratare a apei Braia, unde va fi amplasatã si prima statie de pompare, strada Calea Brãii si pânã la statia de plecare a telegondolei.
Odatã realizat si acest proiect, Straja va fi prima statiune montanã din Valea Jiului care are atât canalizare cât si alimentare cu apã potabilã. Proiectul de introducere a canalizãrii în Statiunea Straja, realizat la finele anului 2017, a costat aproape douã  milioane de lei, iar finantarea a fost asiguratã de Consiliul Judetean Hunedoara. Investitia si-a dovedit din plin utilitatea, iar acum se asteaptã introducerea retelei de apã potabilã.
Cosmin BACIU