Douã decenii de credintã în Straja

Douã decenii s-au scurs de la realizarea schitului din statiunea montanã Straja.  În munte, Preasfintitul Pãrinte Gurie, Episcopul Devei si al Hunedoarei, a sãvârsit Sfânta Liturghie la Schitul „Înãltarea Sfintei Cruci” de la Straja, împreunã cu un sobor de preoti si diaconi, la împlinirea a 20 de ani de la târnosirea lãcasului de cult.
În timpul slujbei, la momentul  rânduit, Pãrintele diacon Dragos Trif a fost hirotonit întru preot pe seama parohiei „Sfânta Treime” din Spini, cu filia Râpas, din cadrul Protopopiatului Orãstie. Cu acest prilej, Preasfintia Sa a rostit un cuvânt de învãtãturã despre mãretia preotiei si despre responsabilitatea slujirii  preotului în mijlocul credinciosilor încredintati spre pãstorire.
La finalul slujbei, ctitorul  asezãmântului monahal, domnul Emil Pãrãu, a primit de la Preasfintitul Pãrinte Episcop Gurie Ordinul „Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop” pentru mireni. Schitul Straja cuprinde o bisericã de lemn si câteva chilii. A fost ridicat în anul 1999. Intrarea în curtea  schitului se face printr-un tunel  artificial de 57 m. Bisericuta din lemn are douã hramuri: Sfintii Apostoli Constantin si Elena (21 mai) si Înãltarea Sfintei Cruci (14 septembrie). Schitul a devenit, alãturi de Crucea Eroilor si de calendarul pictat din tunelul de acces, unul dintre simbolurile statiunii. Aici este locul unde se organizeazã slujbe la sãrbãtorile de peste an, cel mai mare eveniment fiind legat de Vinerea Mare, atunci când este depusã crucea din lemn de paltin ce este purtatã pe umeri de credinciosi cale de peste 10 kilometri, pe Drumul Crucii, de la Lupeni, la Straja.

Advertisements

2 comentarii la „Douã decenii de credintã în Straja

 • 24 octombrie 2019 la 20:49
  Permalink

  Ma intreb si eu,ca ,,simplu cetatean”,de ce un om ca noi toti este preasfintit?Cine l-a sfintit sau preasfintit?Tot niste semeni de-ai nostri,care la randul lor si ei au fost sfintiti!Si tot asa!Nu ne mai trezim din aceasta prosteala!Una este Divinitatea si alta sfintitii si preasfintitii!

  Răspunde
  • 27 octombrie 2019 la 18:20
   Permalink

   Se pare ca ne indreptam spre o stare de normalitate …. iata doar un singur nebun se mai razboieste cu Dumnezeu

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.