Statiunea Straja, ba e datã, ba e luatã…

Darea în administrare privatã a Statiunii Straja a devenit subiect de controversã, dupã ce alesii locali din Lupeni s-au gândit, apoi s-au rãzgândit cu privire la acest lucru. Emil Pãrãu a fost revocat din postura de administrator, chiar înainte de a semna contractul, în timp ce omul de afaceri Emil Bercea a intrat si el pe fir cu o altã ofertã.

“Este un proiect de hotãrâre de revocare a hotãrârii nr 85/2012 , datã în data de 27 septembrie. Consiliul Local a aprobat atunci o asociere privind administrarea activelor din Straja în ceea ce priveste domeniul schiabil cu societatea Comexim. Consider cã s-a fãcut o gresealã când s-a aprobat acest proiect, pentru cã nu au fost luate în calcul mai multe elemente, din pãcate. Am vãzut niste declaratii ale omului de afaceri Emil Pãrãu, care a fost pus într-o situatie delicatã si fãrã nicio vinã, pentru cã acestui investitor din Straja i se datoreazã multe lucruri, poate mare parte dintre ele si astfel este pãcat cã a fost pus intr-o asemenea situatie delicatã printr-o hotãrâre de consiliul nefundamentatã si fãrã toate elementele la bazã ”, a declarat Gabriel Lungu, city manager Municipiul Lupeni.

Emil Pãrãu: Eu nici nu am semnat contractul de asociere

În replicã, omul de afaceri Emil Pãrãu spune cã el de fapt nici nu a semnat contractul de asociere si cã nu este supãrat.

“Primãria nu pierdea niciodatã, pentru cã în lunile când era pe pierdere, atunci tot COMEXIM-ul trebuia sã-i dea o sumã de 1.500 de lei, tot în ideea de a se demonstra cã primãria nu va avea de pierdut în aceastã afacere cu Comexim, ci va avea numai de câstigat. În primele zile nu am semnat contractul, pentru cã, sã fiu sincer, stiu cã aceastã instalatie, în primii câtiva ani va fi pe pierdere, apoi am auzit cã cineva ar da mai mult. Din momentul acesta eu am zic cã nu mai semneze. Între timp s-a constatat cã de fapt nici nu se poate face aceastã asociere. Eu nu sunt supãrat din niciun motiv. De ce sã fiu, pe cine, pe primãrie?! Doamne fereste, în niciun caz. Dacã eram supãrat nu ajutam si nu fãceam negocieri cu proprietari de terenuri, pe unde merg pârtiile ”, a declarat Emil Pãrãu, cel mai important investitor în statiunea Straja.

Angajatii primãriei Lupeni, neinformati

Reprezentantii primãriei Lupeni mai spun cã revocarea hotãrârii care prevedea ca Statiunea Straja sã fie administratã de Emil Pãrãu, într-o asociere din care primãria avea 50 % profit din veniturile obtinute din administrarea telegondolei, este una de naturã fiscalã, care trebuia fãcutã. “ Revocând o hotãrâre prin care se dãdea în administrare  aceste active, este clar de tot cã multe persoane îsi pun întrebarea de ce s-a fãcut asta. S-a discutat despre pretul oferit, dar nu pretul este de vinã. În momentul în care hotãrârea a fost pusã pe tapet , trebuia sã se stie clar de tot cã primãria Municipiului Lupeni a încasat TVA de 65 de miliarde lei vechi si mai este în posibilitatea de a încasa încã 300 miliarde lei vechi, astfel, în momentul în care nu exploatezi direct aceste active, trebuie sã dai banii înapoi ”, a mai spus city manager-ul Municipiului Lupeni.

“Mie nu-mi  trebuie niciun bun de la stat, eu sunt foarte multumit de bunurile ce mi le-am realizat eu cu mânuta mea”

“Atentie, eu nu am cerut aceastã telegondolã, ci prima mea propunere a fost alta. Sã rãmânã a primãriei, eu sã dau oameni calificati pentru întretinere, iar ei sã plãteascã prestarea. Asta a fost, dar ei au zis cã nu, iar atunci s-a fãcut aceea asociere pe care  eu nu am semnat-o. Auzind cã ar fi si alti interesati, am zis atunci cã Pãrãu are o imagine, iar eu nu vreau sã fiu asimilat cu un hot, cã vezi Doamne as lua eu bunul statului. Doamne fereste! Mie nu-mi  trebuie nici un bun de la stat, eu sunt foarte multumit de bunurile ce mi le-am realizat eu cu mânuta mea”, a afirmat Emil Pãrãu.

Emil Pãrãu: “Pe Emil Bercea îl cunosc asa si chiar nu am nicio problemã cu el, ne salutãm  si atâta tot”

Omul de afaceri Emil Pãrãu, desi a afirmat cã nu este supãrat, în ton i se poate ghici o notã de dezamãgirea. Aici, desi o asociere nu mai este posibilã, pentru cã asta ar însemna ca primãria sã înapoieze banii din returnarea de TVA, de curând, un alt om de afaceri din Valea Jiului, Emil Bercea, a venit cu o contra ofertã pentru administrarea Statiunii Straja. El a propus ca primãriei sã îi revinã un câstig de…70 %  din veniturile totale. Un lucru de altfel imposibil, la un simplu calcul. “ Pe Emil Bercea îl cunosc asa si chiar nu am nicio problemã cu el, ne salutãm  si atâta tot. Dar, nu am nicio treabã, pentru cã asa cum e el, poate erau si altii. Mie, sincer, mi-ar fi convenit ca primãria sã fi spus: da, dom’le, nu mai dãm la Pãrãu, dacã s-ar fi putut face asocierea, si o facem cu altul care dã mai mult. Dar, acela sã fi dat si sã demonstreze cã asa poate sã functioneze aceste instalatii, ceea ce, din punctul meu de vedere este imposibil. Fãrã oameni calificati nu ai cum. Gânditi-vã cã telegondola, peste douã, trei sãptãmâni trebuie sã porneascã ”, a mai completat Pãrãu.

Luiza Andronache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *