Pe 16 noiembrie, cei mai buni alergãtori montani din România se vor întrece cu telescaunul din Parâng, într-o competitie unicã.
Aflatã la cea de-a treia editie, Red Bull Outrun the Lift este provocarea montanã lansatã de Toma Coconea- dublu vicecampion al celei mai dificile competitii de aventurã montanã din lume, Red Bull X-Alps. Sportivii participanti îsi vor depãsi limitele, înfruntând ascensiunea telescaunului statiunii Parâng de la cota 1.070 la 1.685.
Este o competitie explozivã pentru cã întrecerea telescaunului se face pe o suprafatã foarte abruptã, cu o diferentã de nivel de 615m.
Competitia este adresatã tuturor alergãtorilor montani din România cu vârsta de peste 18 ani, iar înscrierea se poate face pe redbull.ro/outrunthelift, pânã pe 14 noiembrie, ora 23:59.
„Eu sunt salvamontist în Muntii Parâng, iar ideea competitiei a plecat de la o nebunie personalã, un pariu pe care echipa de salvamontisti îl fãcea cu turistii: dacã eu pot sau nu sã întrec telescaunul. Mã ambitionam de fiecare datã pentru cã totul era distractiv, la limitã si contratimp. Mã bucur sã vãd cum spiritul acesta de aventurã s-a conturat într-o competitie asa de palpitantã, cu foarte multi spectatori care, din telescaune, îi impulsioneazã pe alergãtori. La finis, cu totii sunt învingãtori!”, povesteste Tomi.
În primele douã editii, doar 7 concurenti dintr-un total de 400 de alergãtori au reusit sã întreacã telescaunul, pe o distantã de 2,5 km si care prezintã o diferentã de nivel de 615m. Confruntarea sportiv vs telescaun se va desfãsura contratimp, cei mai buni alergãtori  trebuie sã ajungã la finis înaintea telescaunului, parcurgând distanta în mai putin de 25 de minute, duratã pe care o parcurge telescaunul de la start la finis.
Cea de-a treia editie a Red Bull Outrun the Lift va strânge la linia de start unii dintre cei mai buni alergãtori montani din circuitul national, în primele douã editii provocarea fiind acceptatã de nume mari ale sportului montan românesc ca Tibi Useriu, Viorel Pãlici, Gyorgy Szabolcs Istvan sau Ciprian Bãlãnescu.
„Este o competitie explozivã pentru cã întrecerea telescaunului se face pe o suprafatã foarte abruptã, cu o diferentã de nivel de 615m. De la an la an, vãd din ce în ce mai multi sportivi care se antreneazã în Parâng special pentru Red Bull Outrun the Lift, având nevoie de o pregãtire specificã. Fatã de o competitie pe plat, urbanã, aici trebuie sã fii exploziv în urcare. Faptul cã  întrecerea telescaunului este la limitã îi motiveazã pe sportivi sã-si perfectioneze, în fiecare an, strategia si antrenamentele.”, spune Toma Coconea.
Rezultatele editiei din 2018
Dintre cei prezenti la start, 4 sportivi au fost cei care au stiut sã îsi dozeze bine toate resursele si au reusit sã lase telescaunul în urma lor. Gyorgy Szabolcs Istvan a bãtut recordul de anul trecut, ajungând la finis în 20 de minute si 26 secunde (cu aproape un minut fatã de cel mai bun timp din 2017), urmat fiind de câstigãtorul editiei 2017, Viorel Pãlici, care a ajuns la finis în 22 de minute si 29 secunde. Urmãtorii alergãtori ajunsi la finis înaintea telescaunului au fost Andrei Preda, cu un timp de 22 de minute si 40 secunde si Gabriel Bularda, 22 de minute si 52 secunde.
La categoria Feminin, Ingrid Mutter s-a impus în primele douã editii, ajungând prima la finis în 28 de minute, locul 7 la General.
Sursa redbull.ro