Ca sã marcheze cei 14 ani de când a fost declarat Parc national, zona din Defileul Jiului, creatã de apã, pe vremea când si-a cãutat drumul pânã la vãrsarea în Dunãre, rangerii din acest loc ne invitã la o actiune sub genericul Porti deschise.
Potrivit Administratiei Parcului National Defileul Jiului, pânã în 27 octombrie, au loc evenimente la care suntem  invitati cu totii. Dacã ajungeti la sediul lor din Bumbesti Jiu,  imediat la iesire spre Târgu Jiu din Defileul Jiului, puteti urmãri un film, puteti vedea animale, pãsãri si multe imagini cu fauna si flora zonei de la înfiintare si pânã acum, dar puteti veni si cu idei. De altfel, cei din  administratia Parcului National Defileul Jiului spun cã lanseazã un workshop sub genericul „Working together for nature”, în care suntem invitati sã completãm un formular unde sã ne exprimãm pãrerile cu privire la perceptia despre acest loc.
Tot acolo sunt asteptati si elevi si prescolari care sã afle despre ecologizarea zonei si ce trebuie sã stie ei despre mersul prin acest loc, iar ca sã vadã cum este sã facã drumetii,  doritorii sunt invitati la douã drumetii denumite generic: „Povesetile pãdurii” si  „Sfinxul Lainicilor”. Parcul National Defileul Jiului este o arie protejatã de interes national ce corespunde  categoriei a II-a IUCN (parc national), situatã în sud-vestul tãrii, pe teritoriile judetelor Gorj si Hunedoara.
Parcul National Defileul Jiului a fost declarat arie protejatã în anul 2005, prin Hotãrârea de Guvern Nr. 1581 din 8 decembrie (privind regimul ariilor  naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei sãlbatice, aprobatã cu modificãri si completãri prin Legea nr. 462/2001) si are o suprafatã totalã de 11.127 ha.  Parcul national se întinde în partea de vesticã a Carpatilor Meridionali, între Muntii Vâlcan (grupã muntoasã a Muntilor Retezat-Godeanu). Parcul este acoperit în  proportie de peste 80% de pãduri de fag (Fagus sylvatica) si gorun (Quercus petraea), în asociere cu carpen (Carpinus betulus) sau frasin (Fraxinus). Flora stratului ierbos are în componentã peste 550 de specii cormofite si peste  140 de talofite (specii cu un  singur tal, cu înmultire prin spori). Fauna este bine reprezentatã de mamifere, pãsãri, amfibieni, reptile, pesti  si insecte.
Diana Mitrache