Primãriile din Valea Jiului se confruntã cu o situatie fãrã precedent. În mai toate localitãtile existã proiectele cu finantare europeanã pentru reabilitarea termicã a blocurilor, însã nu se gãsesc constructori.
La Petrosani se reiau licitatiile, iar la Petrila autoritãtile locale au contractat o linie de credit pentru cofinantarea lucrãrilor. Aici, edilii au scos la licitatie de 4 ori anumite proiecte. La Petrosani se încearcã pentru a doua oarã.
Administratiile locale au proiecte, au obtinut si finantarea, însã lucrãrile efective nu pot fi demarate din cauza constructorilor. Cei din urmã se plâng de faptul cã nu au personal cu care sã execute lucrãrile.
“Existã o problemã, în sensul în care am scos toate cele 14 blocuri si, din pãcate, nu s-a prezentat niciun constructor. Vom relua procedurile si, sã sperãm, cã pânã la urmã se va gãsi un constructor care sã vinã si sã facã aceastã lucrare. Dacã nu vom avea constructori, probabil cã da (existã sanse de a se pierde finantarea –n.r.), dar deocamdatã trebuie sã reluãm licitatia”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Anul acesta, Guvernul a emis o Ordonantã de Urgentã prin care a reglementat salariul minim în domeniul constructiilor. Firmele de constructii si diferite domenii asimilate vor fi obligate, pânã în anul 2028, sã acorde cel putin salariul minim de 3.000 de lei brut pentru lucrãtorii lor, cu anumite reduceri si scutiri de taxe pe muncã cu respectarea unor conditii.
Cosmin BACIU