Experti de la Comisia Europeanã si nu numai vor ajunge în Valea Jiului. Vizita va avea loc în cadrul lucrãrilor destinate zonelor miniere aflate în tranzitie.
O delegatie formatã din primarii din Valea Jiului a fost la Bruxelles, la lucrãrile platformei pentru o tranzitie justã în zonele miniere din Europa.
“Noi, delegatia din Valea Jiului, am avut un program mai special pentru cã am avut o întâlnire cu reprezentantii celor de la START, este organismul celor care acordã asistentã tehnicã gratuitã Vãii Jiului în ceea ce înseamnã identificarea de proiecte pentru bugetarea financiarã pentru noul exercitiu financiar european 2021 – 2027. A fot o întâlnire foarte bunã unde s-a stabilit împreunã cu echipa de la START programul care urmeazã sã fie derulat în ceea ce priveste aceastã asistentã tehnicã. Au fost depuse 7 aplicatii din cele 41 de regiuni pentru asistentã tehnicã din partea Comisiei, douã regiuni din Polonia, una din Cehia, una din Grecia, Spania si Irlanda si una din Valea Jiului”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Edilii din Valea Jiului au identificat 25 de proiecte, însã doar 10 dintre acestea vor fi finantate. Este vorba de 10 proiecte de interes major pentru Valea Jiului, proiecte cu viziune integratã.
“În urmãtoarele douã luni de zile cei de la START vor trimite un document preliminar cãtre noi, un document care va contine informatii,oportunitãti si aspecte socio-economice legate de Valea Jiului. Dupã care noi vom face completãri la acest document si undeva în martie – aprilie anul viitor, cei de la Comisie vor fi prezenti în Valea Jiului unde vor sta câteva zile si vor face o evaluare completã a ceea ce înseamnã identificarea acestor proiecte. Proiectele care vor fi identificate vor fi proiecte cu impact major asupra comunitãtilor din Valea Jiului. Noi am trimis 25 de idei de proiecte pentru a fi luate în calcul. Pânã la urmã vor fi 10, care vor fi integrate si vor avea un impact global în ceea ce priveste toatã Valea Jiului. Ne-au mai spus cã cei de la Comisie vor lucra si cu experti externi, cu institute din Germania, dar si cu cei din România si se va pune un accent foarte mare si pe ceea ce înseamnã societate civilã”, mai sustine sursa citatã.
Strategie pentru Valea Jiului
Ministerul Fondurilor Europene va avea responsabilitatea de a realiza o strategie integratã pentru Valea Jiului. Valea Jiului va beneficia de asistentã tehnicã direct de la expertii Comisiei Europene pentru a pregãti folosirea instrumentului ITI în cadrul unei initiative dedicate regiunilor carbonifere în  tranzitie.
“În paralel, am avut o discutie si cu cei de la Ministerul Fondurilor Europene, ei vor începe sã lucreze la strategia în ceea ce priveste Valea Jiului. Încã nu s-a stabilit consultantul care va face aceastã strategie. Aceastã strategie a ministerului va trebui finalizatã pânã în luna iulie anul viitor. În urma acestei strategii se urmãreste înfiintarea acestui ITI care va include si ceea ce va face statul prin asistenta tehnicã. Dupã vizita în teren, din luna aprilie, undeva în toamna anului viitor va fi finalizatã si aceastã activitate legatã de proiectele din Valea Jiului. Sunt pasi concreti”, a mai spus primarul din Petrosani, care a accentuat faptul cã în tãrile în care încã se mai produce energie  electricã pe bazã de cãrbune, statul alocã sume importante de bani pentru reconversia acelor zone.
Cosmin BACIU