Acuzatii de sabotaj. Salariatii de la termocentrala Mintia sunt îndemnati la protest. La termocentrala de la Mintia au început probele cãrbunelui indonezian. Sindicalistii acuzã  conducerea termocentralei de sabotaj.
“La aceastã orã se arde în paralel cãrbunele fãrã sulf împreunã cu cel din Valea Jiului, într-o încercare  disperatã a conducerii sucursalei de a reduce stocul pentru testul propriu-zis. La aceastã orã 3 buncãre din 4 sunt plini cu cãrbune din Vale. În ciuda dispozitiilor date de directorul general al CEH de a nu se arde cãrbune INDO 4200 decât dupã golirea buncãrelor la zero, conducerea sucursalei saboteazã acest test vital pentru salvarea MINTIEI. Îndemn salariatii la grevã, pentru a opri acest sabotaj ordinar”, aratã Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.
Sindicalistii sustin cã probele se desfãsoarã în mod haotic. Cristian Istoc, explicã.
“Se arde dar în amestec pânã la golirea tuturor buncãrelor, 4 la numãr. Golirea buncãrelor se face pe rând, în tot acest timp se arde în amestec lucru ce duce automat la reducerea stocului la începutul  mãsurãtorilor. Riscul este sã nu ajungã cãrbune si pentru test dar si sã se vicieze  rezultatul pentru cã dupã golirea buncãrelor ar fi trebuit spãlatã instalatia pentru eliminarea cenusii cu sulf”,  a mai spus sursa citatã.
Dacã testele cu cãrbunele indonezian sunt pozitive, termocentrala de la Mintia ar scãpa de conformarea la cerintele de mediu. Cãrbunele din Indonezia are o concentratie redusã de sulf.
De asemenea, un raport al specialistilor va fi înaintat instantei de judecatã în procesul pe care termocentrala Mintia îl are deschis cu Garda de Mediu. În acest proces, termocentrala Mintia contestã o decizie prin care Garda de Mediu solicitã oprirea activitãtii la producãtorul de energie din cauzã cã nu se încadreazã în normele de mediu la emisiile de sulf.
Cosmin BACIU