Statuia care o întruchipeazã pe Sfânta Varvara a fost adusã la Petrosani. Aceasta va fi amplasatã în sensul giratoriu de lângã biserica Romano-Catolicã.
Realizarea acestei statui a fost posibilã prin colaborarea dintre administratia localã de la Petrosani si Parohia Romano-Catolicã din municipiul Petrosani. Statuia va avea o înâltime de peste 8 metri, aici fiind inclus si soclul.
“A fost o colaborare foarte bunã între Primãria municipiului Petrosani si Parohia Romano-Catolicã. Sfânta Varvara este ocrotitoarea municipiului nostru si ocrotitoarea minerilor si a celor care lucreazã în conditii foarte grele. A fost o îmbinare frumoasã dintre aceste simboluri, la momentul dezvelirii vor fi prezenti si cei de la Biserica Sfânta Varvara din Aeroport. Este foarte important ca într-o comunitate ca a noastrã unde existã mai multe etnii si care trãiesc împreunã de sute de ani, sã arãtãm tuturor cã aceastã convietuire în pace a fost posibilã în primul rând datoritã credintei în Dumnezeu si a muncii grele pe care oamenii au avut-o de-a lungul vietii”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi primarul municipiului Petrosani.
Statuia a fost sculptatã din piatrã de Vista – Cluj de sculptorul clujean Kolozsi Tibor. “Avem bucuria sã o primim pe Sfânta Varvara realizatã de sclptorul Kolozsi Tibor din Cluj si care va fi amplasatã aici în fata Bisericii Romano-Catolice din Petrosani. Acum doi ani am discutat pentru prima datã cu domnul primar în ceea ce priveste ridicarea acestei statui si au venit în ajutor prietenii nostri din Ungaria si printr-un proiect de la Guvernul Maghiar am reusit sã obtinem fondurile necesare pentru realizarea acestei statui iar Primãria si Consiliul Local al municipiului Petrosani au acordat bani pentru ridicarea soclului. Este foarte important sã mergem împreunã indiferent de religia pe care o avem, noi cei de aici din comunitatea municipiului Petrosani. Ideea s-a nãscut pentru cã Sfânta Varvara este patroana municipiului Petrosani si prima bisericã construitã în Petrosani este cea Romano-Catolicã”, a precizat Szasz Janos preot Parohia Romano-Catolicã din municipiul Petrosani.
Ceremonia de dezvelire a statuii Sfiintei Varvara va avea loc în data de 4 decembrie ora 13.00 în sensul giratoriu de lângã Biserica Romano-Catolicã “Sfânta Varvara” din municipiul Petrosani.
Cosmin BACIU