Conditii de nedescris in adapostul de noapte pentru oamenii strazii din Petrosani. Daca reprezentantii Politiei Locale Petrosani vorbeau despre razii prin care au reusit sa adune peste zece oameni ai strazii ca sa-i aduca in adapostul pus la dispozitie de Serviciul de Asistenta Sociala, boschetarii au preferat sa plece. ªi asta, din cauza conditiilor din adapost care nu depasesc cu mult locurile insalubre in care si-au gasit ei refugiu. In refugiul pus la dispozitie de primarie oamenii strazii au dat peste un tavan cazut, care este acoperit cu cofraje de oua, iar saltelele pe care ar trebui sa se odihneasca oamenii batuti de soarta sunt pline de urina si fecale. Mai mult, apa nu curge la robinet, iar wc-ul nu functioneaza, intrucat bazinul este spart.

Mirosul insuportabil, plus conditiile enumerate i-au facut pe oamenii strazii sa se intoarca cat mai rapid la locurile lor de dinainte, in ger, suparati ca au dat vrabia din mana pe cioara de pe gard. Intrebat de ce au plecat oamenii din adapostul de noapte, Dorel Neag, seful Politiei Locale Petrosani, a dat un raspuns sec: ”Nu stiu, probabil de frica sa nu le ia altii locul”. Totusi, singurul om care nu a putut fugi de conditiile mizerabile este un batran de 80 de ani, cu un picior rupt, care nu se poate deplasa.

Samoil Voica spune ca are nevoie de ingrijiri medicale, insa cei care ar fi trebuit sa se ocupe de situatia lui, nici macar nu au trecut sa vada daca mai traieste. ”Apa, vreau apa!”, a strigat barbatul minute in sir. ”M-au adus aici si aici m-au lasat, nu a mai venit nimeni pe la mine de nu stiu cand. Acum vreau sa ma duc la domnul doctor, sa ma tina doua zile daca se poate, pentru analize”, se roaga, fara speranta, batranul. Cat despre adapostul primariei, Samoil Voica l-a comparat cu un lagar: ”Este mai rau ca la puscarie, e ca in lagarul de la Auschwitz, macar acolo te impusca si gata”.

Tiberiu MUNTEAN