Pretul huilei, la barã / CNH dã în judecatã Curtea de Conturi a României

Administratia Companiei Nationale a Huilei este decisã sã dea în judecatã Curtea de Conturi a României, în urma acuzatiilor care li s-au adus legate de subevaluarea pretului la huilã.

Desi se apropie iarna si  sistemul termic intrã în functiune,  pretul huilei nu poate sã creascã. Responsabilii din Compania Huilei se multumesc sã spunã cã pretul huilei se apropie de pretul mondial al acestui combustibil solid, chiar dacã niciodatã cheltuielile nu au fost acoperite de vânzarea cãrbunelui extras din Valea Jiului.

Huila extrasã din Valea Jiului nu e vândutã la un pret care sã acopere cheltuielile si sub cel mondial. Asta a spus si Curtea de Conturi, iar responsabilii din CNH sunt decisi sã conteste sanctiunile impuse de cei care au fãcut controlul si au scos la ivealã faptul cã CNH vine huilã prea ieftin. „Noi o sã actionãm în judecatã Curtea de Conturi, deoarece noi am fost subventionati si am primit o subventie între pretul de vânzare si cel de cost. Huila în toatã lumea este subventionatã”, a declarat Nicolae Drãgoi, directorul general al CNH.

Minerii din Vale nu acoperã costurile de productie din vânzarea huilei si abia dacã se poate vorbi despre o sumã de bani care e mai micã decât cea cu care se vinde acest cãrbune în lume. „Pretul pe Giga Calorie este 69 de lei. Este pretul la care am vândut în luna octombrie. Este un pret apropiat de cel de pe piata mondialã, europeanã. Pretul diferã, însã,  de la o perioadã la alta, în functie de cererea pietei, dar niciodatã nu a acoperit costurile”, a mai adãugat Drãgoi.

Compania Huilei are contract cu douã dintre termocentralele din Hunedoara, Mintia si Paroseni. Pânã la finele anului, productia Companiei ce va trebui livratã cãtre acestea este de 2 milioane de tone. Minerii ar putea sã se încadreze în productia preconizatã, însã, Mintia, spre exemplu a cumpãrat în august huilã din import,la un pret ceva mai mare decât cel pe care îl practicã CNH.

Diana Mitrache

Advertisements

Un comentariu la „Pretul huilei, la barã / CNH dã în judecatã Curtea de Conturi a României

  • 26 octombrie 2012 la 00:07
    Permalink

    In Ministerul Economiei sunt infiltrati gorjeni (ex.Sorin Gaman,….)lui Condescu care fac tot felul de misculati ca sa scoata huila din valea jiului nerentabila pentru a avea ei (gorjeni)piata de desfacere pentru lignitul lor slab calitativ si care distrunge mediul inconjurator cu defrisarile din cariere (nu se ia nimeni de ei, sau sters datoriile la SNLO in Decembrie 2006 si acum au iarasi datorii),amintitiva vara lui 2010 cand era surplus de energie electrica (statea stocuri de lignit)iar „mineri”din carierele gorjene stateau in somaj tehnic. Nu mai trebuie votat PSD-ul care ne tradat tot timpul desi noi valea jiului iam votat,Victor Ponta ne lucraza pe la spate,ca de este gorjean infiat.

Comentariile sunt închise.