Noiembrie înseamnã doliu pentru minerit, în aceastã lunã fiind înregistrate cele mai cumplite explozii în care zeci de ortaci au plãtit cu viata cãrbunele scos din adânc.

Pe data de 15 noiembrie 2008, la Exploatarea Minierã Petrila, 13 mineri aveau sã-si piardã viata iar alti 15 erau grav rãniti. În dupã amiaza zilei de sâmbãtã, prima deflagratie produsã în jurul orei 15 secera opt mineri, iar a doua explozie produsã trei ore mai târziu avea sã omoare alti 5 ortaci, patru pe loc iar unul se stingea pe patul de spital din cauza rãnilor. Ancheta derulatã dupã accident, a scos la luminã nereguli grave la mina Petrila, iar cei responsabili, în opinia procurorilor si anchetatorilor de la Inspectia Muncii, vor trebui sã rãspundã în fata judecãtorilor.

Zeci de morti la Livezeni

În noiembrie se împlinesc32  de ani de la ce mai mare deflagratie care s-a produs într-o minã de cãrbune din tara noastrã, explozie în care au murit 53 de oameni printre ei militari în termen, mineri si cercetãtori stiintifici. Tragicul eveniment care a îndoliat o tarã întreagã, în ciuda încercãrilor regimului comunist de a musamaliza accidentul, s-a produs în dimineata zilei de 29 noiembrie 1980, la Exploatarea Minierã Livezeni din Valea Jiului. Deflagratia a fost cea mai mare explozie de metan înregistratã în minele din România dupã cel de-al doilea Rãzboi Mondial. În cifre reci, bilantul zilei de tristã amintire 29 noiembrie 1980 a fost urmãtorul: 53 de morti (38 de mineri si 15 militari în termen), 27 de rãniti (19 mineri si 8 soldati), 35 de vãduve si 75 de copii rãmasi orfani de tatã. Tragedia din 1980 nu avea sã fie singura, iar pânã astãzi sute de mineri au fost grav rãniti sau au murit în subteranele minelor din Valea Jiului. Moartea si-a luat tributul în vieti de mineri iar vãduve si copii nevinovati au plâns la cãpãtâiul celor care au încercat sã scoatã o pâine albã coborând în adâncul pãmântului. Pentru ortaci, luna noiembrie este una de doliu si de cinstire a memoriei celor care s-au jertfit pentru cãrbune.

Maximilian GÂNJU