Cã în Valea Jiului, Petrosani , se furã tot, stim deja, însã uneori curajul sau nesimtirea hotilor, limitele fortate pânã la maxim si nepãsarea, parcã sunt prea de tot. În aceastã lunã, din acest oras au dispãrut peste 30 de capace de canal, acestea adougându-se la numãrul total de câteva sute care au dispãrut de la începutul anului si pânã acum.

Acum, “magnetii ” au trecut si la garduri, mai ales dupã ce vãd cã si capacele de canal din fier sunt tot mai putine.

“S-au furat douã panouri din gardul de protectie dintre calea feratã de la EM Livezeni si Statia de Pompieri. Acel gard, sã nu credeti cã nu are niciun rol, pentru cã în primul rând nu dã voie animalelor sã intre spre linia feratã, iar în al doilea rând protejeazã foarte mult copiii si oamenii care circulã pe trotuar, sã nu intre spre accesul de cale feratã. Acum un an de zile ne-am chinuit sã-l vopsim si sã-l aranjãm, pentru cã nu puteam sã-l dãm jos. Dacã era sã facem asta, îl tãiam atunci si era gata. Dar, acest gard are o utilitate bine definitã si trebuie sã fie acolo”, a declarat Lucian Dragomir, sef S.P.A.D.P.P. – Primãria Petrosani.

Problema furturilor de capace,  a gardurile sau a altor obiecte din fier, ar putea fi rezolvatã foarte usor dacã firmele de colectare ar tine mãcar seama de solicitãrile edililor. La Lupeni, spre exemplu, în primãvara acestui an, primarul Cornel Resmeritã a închis absolut toate centrele de fier veche fãrã niciun drept de apel. La Petrosani…. “ Este o chestiune regretabilã cã cei care gestioneazã aceste firme de fier vechi, chiar nu vor sã înteleagã cã si dacã le aduc sparte, sã nu le mai primeascã. Nu stiu, trebuie sã ne aplecãm mai mult asupra acestor firme de fier vechi si sã vedem ce putem face”, a mai spus Lucian Dragomir.

De câteva luni, însã, nu doar firmele de la noi încurajeazã aceste furturi, ci conform unor date detinute si de cotidianul nostru, pe teritoriul Vãii Jiului vin alte firme din tara care colecteazã capacele de canal. De fapt, chiar cã hotii ar fi tot “ importati”, dupã cum si seful Serviciului  Public de Administrare a Domeniului Public si Privat ne-a confirmat “ ”Aici este cu douã tãisuri, pentru cã am o informatie, iar acum sã vedem dacã se si demonstreazã.  Într-o noapte, când am semnalizat cã s-au furat 20 de capace de canal, se pare cã ar fi fost o firmã din alt oras, alt judet. Au venit cu o dubã, mai multi oameni, le-au furat si au dispãrut. Asa, degeaba închidem noi firme de fier vechi de aici, dacã la nou furã unii din Tg Jiu, Deva  sau din altã parte”, a mai afirmat Dragomir. ªi, mare dreptate are ! Degeaba se fac tot felul de demersuri si se înlocuiesc fie gardurile, fie capacele lipsã, dacã dispar din nou dupã un timp, iar hotii nici mãcar nu sunt “ ai nostri”. Ne întrebãm oare unde sunt patrulele de politie, care trebuie sã fie prezente în toate zonele localitãtii zi si noapte?! Sau poate, de când a dat frigul, purtãtorii de caschetã s-au tolãnit prin vreun birou la cãlduricã, pentru cã, nu-i asa, doar nu vor umbla în frig…

Luiza Andronache