Doru Visan: “Nu ne permitem sã omorâm rapid cãrbunele”

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Visan sustine cã România nu îsi permite sã renunte brusc la cãrbune. Oficialul a participat la Conferinta Investenergy cu tema “Energie cu responsabilitate”.
În ce priveste cãrbunele, Visan a afirmat: „Nu ne permitem sã omorâm rapid cãrbunele. Sub nicio formã! Am fãcut câtiva pasi importanti, care aratã foarte clar cã România, din 2021-2022, dacã nu se iau mãsuri de sustinere gradualã, corelat cu procese investitionale ale cãrbunelui, vor exista probleme majore, care ajung pânã la deconectare”. Situatia din piata de energie electricã, produsã din gaze naturale, nu este mai bunã în prezent, în conditiile în care investitia privind centrala de la Iernut nu este finalizatã, motiv  pentru care au fost reconfigurate vechile capacitãti de productie, a spus secretarul de stat în Ministerul Energiei Doru Visan, la conferinta InvesTenergy.
În schimb, în ceea ce priveste piata gazelor naturale, situatie este mult mai bunã decât ceea ce priveste cãrbunele.
“Avem o situatie mult mai bunã la gaze, o situatie care conferã  certitudine pe piata gazelor,  dar din pãcate pe piata de energie electricã, aferentã gazelor, situatia nu este mai bunã. Avem o certitudine, grupul de la OMV Petrom (Centrala electricã pe gaze naturale de la Brazi), dar avem o nerealizare la Iernut (centrala electricã a Romgaz), nefinalizarea investitiei în grafic, cu termen de prelungire la limita jumãtãtii anului si cu riscurile care decurg din aceasta depãsire generatã de mecanismul PNI privind finantarea acestei investitii cu procent de 25%. Am trecut la o monitorizare atentã, la o analizã de tip comandament permanent si sper sã reusim, astfel încât anul care vine sã fie pregãtit si cu aceastã investitie care este absolut necesarã. În acest context, am fost nevoiti sã reconfigurãm capacitãtile vechi de la Iernut, sã reconfigurãm o oprirea planificatã pentru circuitul de rãcire si lucrãrile care s-au fãcut acolo astfel încât sã avem si pentru aceastã iarnã disponibili cei 300 de megawati minimi pe care i-am avut tot timpul”, a precziat Visan.  Douã unitãti miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt incluse într-un plan de închidere. Minele Lupeni si Lonea îsi vor înceta activitatea pânã în anul 2024.
Cosmin BACIU

21 de comentarii la „Doru Visan: “Nu ne permitem sã omorâm rapid cãrbunele”

 • 10 octombrie 2019 la 19:33
  Permalink

  mi se face greata cand vad astfel de incompetenti ajunsi la varf. cine a condus ministerul? eu?
  veti da socoteala cand se va trage linia incapabililor. importam energie din Ungaria si noi avem putere instalata de 22.000 MW, inchidem minele in loc sa investim in ele.

  Răspunde
 • 10 octombrie 2019 la 19:39
  Permalink

  De ce nu se fac investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan ???

  Răspunde
 • 10 octombrie 2019 la 19:56
  Permalink

  caraneanule…hai sa-ti spun cine a condus Uzina Paroseni cand s-au inceput investitiile si lucrarile de modernizare ale uzinei (ma refer la statia de desulfurare !) : Doru Visan !

  Răspunde
  • 10 octombrie 2019 la 20:15
   Permalink

   si dupa ce s-a facut la Uzina Paroseni, cat timp a functionat uzina? aproape deloc, deci 63 mil. euro aruncati pe care ii platim tot noi. care e meritul lui Visan la desulfurare? a facut-o el? sa sti ca provin de la U.E.Paroseni si stiu mai bine ca voi ce a fost.

   Răspunde
   • 11 octombrie 2019 la 05:10
    Permalink

    Exact asa stau lucrurile. O investitie intr-un mort. Mare realizare. Paroseni niciodata nu va intra in piata. Pe ei scrie faliment.

    Răspunde
 • 10 octombrie 2019 la 20:10
  Permalink

  Mai caraneanule,daca tu esti capabil,competent,de ce stai in anonimat,comentand pe aici?De ce nu te implici concret,intri in politica si soliciti postul de ministru!Sa arati ce poti!Este pacat sa nu iti valorifici competenta!

  Răspunde
  • 10 octombrie 2019 la 20:18
   Permalink

   D-le Fane, invatati sa va adresati cuiva(daca nu v-a invatat nimeni se adreseaza la persoana a doua plural) eu nu sunt lingau, am plecat din vale de 14 ani dar cand vad cati de inapoiati au ramas unii locuitori printre care vad ca va aflati si d-voastra ma doare. apropo Fane nu e un anonim?

   Răspunde
   • 11 octombrie 2019 la 07:01
    Permalink

    aveti dreptate….sunt inapoiati nu „doar unii ” marea majoritate…..si cam intreaga zona….se vede dupa felul in care arata zona… dupa modul lor de gandire si dupa comportament…….le mai trebe inca mult timp sa ajunga din urma „alte zone si alte orase „……din pacate cum au fost ,asa au ramas si acum……oameni tinuti intr-un acvariu intr-o colivie si scosi putin la lumina……in timp ce in alte zone apar cladiri zgaraie nori …apar companii internationale …apar investiti de sute de milioane de euro apar constructii …..ei raman si fara caldura in niste blocuri prapadite care stau sa se prabuseasca peste ei ,multi dintre ei fiind debransati inclusiv de la utilitati …..se vede pana si din aspectul lor ca oameni….la ce nivel sunt……PACAT…….

    Răspunde
 • 10 octombrie 2019 la 20:49
  Permalink

  caraneanule …aha !. Pai vezi ce faci pe-acolo ! . Poate reusesti tu performanta sa omori rapid sursele generatoare de pierderi din mineritul Vaii

  Răspunde
  • 11 octombrie 2019 la 15:23
   Permalink

   d-na ilonka, se foloseste persoana a doua plural cand va adresati cuiva, iar sursele generatoare de pierderi le puteti elimina singuri daca incercati sa iesiti dintre cei spalati pe creier care va promit dar nu fac nimic. urmariti promisiunile de acum 3 ani si vedeti cate au fost indeplinite, nu cele cu care se lauda guvernantii si cele pe care le-ati vazut singura

   Răspunde
 • 11 octombrie 2019 la 12:05
  Permalink

  Comentatorilor stati linistiti ,visan vine inapoi la uzina sa arda carbune din import.Va doresc caldura ieftina la iarna dar nu de la Paroseni.

  Răspunde
 • 11 octombrie 2019 la 21:59
  Permalink

  Aici e mina lu puscariasu ala de bRINZAN si a pirandei lui, numita Argentina :))) Fii blestemat pe veci baragladino spurcata !! Nu te mai saturi de bani, ai si pensie, iei si salariu, criminalul dracului !!!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.