Singura apã care strãbate Valea Jiului si existã în fiecare oras este râul  Jiu si, fie cã vorbim de partea de Vest, ori de cea de est, niciunde acest curs de apã nu este valorificat.
Iar primarilor din Valea Jiului li s-a cerut sã scrie proiecte comune si mai toti au adãugat în lista de proiecte acest râu.  Vor sã îl amenajeze si sã îi dea valoarea de care se bucurã marile cursuri de apã din alte tãri. „Noi ne-am gândit cã trebuie sã scoatem în evidentã faptul cã trebuie sã avem în vedere aceste proiecte comune, care sã fie si la Lupeni si la Uricani si la Vulcan. Si atunci, cel mai simplu, era Jiu, care trece de la Vest la Est si se întîlneste în defileu si noi vrem sã îl valorificãm cât putem noi mai bine. Eu, personal, m-am gîndit cã mi-as dori o pistã de biciclete pe acest traseu, sã fie faleze cu lumini si Jiul sã arate ca toate apele din capitalele lumii”,  a spus Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni. Cursul Jiului este acum amenajat ca loc de promenadã doar la Uricani, unde administratia localã a accesat un proiect european, iar la Petrila,  arhitectii care au gândit reconversia locului au punctat ca esentialã albia Jiului de Est.
Proiectul de regenerare urbanã pus la cale de edilii din Uricani, reamenajeazã o suprafatã de 20.073 mp, degradatã pânã acum si absolut  neutilizatã. Valoarea totalã a proiectului este de 11.258.424 de lei, iar Petrila are mãcar soseaua de  centurã amenajatã în apropierea apei. În schimb, nici la Petrosani, nici la Lupeni, ori Vulcan, sau Aninoasa, apa nu este pusã în valoare si chiar traverseazã cartierele cele mai sãrace, fiind pe alocuri nãpãditã de bãlãrii si mizerii.
Diana Mitrache