Fotbal, liga a IV-a Hunedoara / Jiul Petrosani – Retezatul Hateg – Un derby sub Parâng

Nu ne-am fi imaginat…
…. în urmã cu 10-20 de ani cã s-ar putea vorbi vreodatã de un ”derby” între Jiul Petrosani si Retezatul Hateg! Echipe aflate la acei ani la… ani-luminã, ca palmares, ca pozitie în fotbalul  românesc. Dar iatã, s-a ajuns si la acest hotar, ”întâlniri bilaterale jiulisto-hategane”. Epopeea a început odatã cu sezonul 2010-2011, când Jiul a ”aterizat” în liga a IV-a alãturi de Metalul Criscior, Minerul Aninoasa, Zarandul Criscior, Dacicus Orãstie sau …. Retezatul Hateg! A fost editia în care Jiul, e adevãrat, a pierdut un singur joc din 30, cu un golaveraj de 122-14, evident, locul 1 si drumul spre baraj (pierdut la Arad, 0-1 cu Flacãra Fãget). Atunci Jiul a întâlnit prima oarã într-o partidã oficialã, Retezatul Hateg. Cele douã echipe s-au întâlnit în campionat de 12 ori în perioada  2010-2011 si 2013-2019.
Primul meci …
… a avut loc în campionatul ligii a IV-a Hunedoara în sezonul 2010-2011.
A fost în etapa a 6-a (2 octombrie 2010), marcând atunci 7-2 pentru Jiul, Ursachi (3), A. Moldovan (2), M. Filip si Firan. Jiul ocupa atunci primul loc (ca si acum), Hategul se afla pe locul 16, ultimul…
….si ultimul!
S-a întâmplat în Cupa României (18 septembrie) la Petrosani, Jiul – Retezatul 5-0 (2-0) prin golurile semnate de M. Filip (4) si Pãduraru, un meci excelent fãcut de jiulisti, în fata unei echipe uluite oarecum de avântul gazdelor.
Golgeteri
În actuala editie, cei mai prolifici jucãtori ai celor douã echipe sunt Marius Tutã, 6 goluri marcate pentru Jiul respectiv Ovidiu Popesc, 5 goluri marcate pentru Retezatul Hateg.
Viata începe la 100 de ani!
Dupã 6,7, 10 ani de amortealã, parcã-parcã Jiul începe sã spunã altceva. În primul rând e concluzia care o trag antrenorii partenerilor de competitie. S-a creat, într-adevãr, o emulatie dupã mobilizarea pentru aniversarea celor 100 de ani de existentã si cel mai important este cã sustinãtorul oficial, Primãria si Consiliul Local Petrosani, are o altã perceptie asupra fenomenului.
E foarte important cã s-au adunat cam cei mai buni jucãtori din Valea Jiului, unii revenind la echipa unde s-au format ca juniori.  De echipã se ocupã doi oameni cu har pentru aceastã meserie Damian Militaru si Cosmin Kandut, la rândul lor, fostii ei jucãtori la  Jiul, bãietii vin la antrenamente regulat, au calitate. Dovadã locul 1 în clasament, o singurã înfrângere.  Mâine este un  examen important, meciul cu Retezatul Hateg, una din echipele de top în ultimii ani la nivelul ligii a IV-a Hunedoara, de 3 ori campioanã în ultimii 10 ani.  Este încã proaspãt acel 5-0 din Cupa României, dar acum va fi altceva.  Un meci câstigat  cu Hategul poate sã întãreascã ideea cã, într-adevãr, locul Jiului este acolo sus. Sã asteptãm întâmplarea de mâine.
GENU TUTU

Un comentariu la „Fotbal, liga a IV-a Hunedoara / Jiul Petrosani – Retezatul Hateg – Un derby sub Parâng

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.