Pusi în fata hotilor, nu-i mai vor dupã gratii

Nu de putine ori cei prãdati de hoti, odatã ajunsi la proces, când dau ochii cu vinovatii nu mai vor sã-i vadã la închisoare. Cei mai multi o fac de teamã si nu din compasiune ori pentru cã prãdãtorii lor se cãiesc.

Magistratii de la Petrosani pe masa cãrora ajung dosarele penale privitoare în special la furturi, nici nu se mai mirã când pusi fatã în fatã cu hotii, cei pãgubiti nu-i mai vor dupã gratii. De multe ori nici mãcar nu mai au pretentii la recuperarea pagubei. Acest lucru se întâmplã de cele mai multe ori pentru cã victimele se tem de rãzbunarea celor pe care i-ar trimite direct în închisoare. Pãgubitii, în special cei mai în vârstã, recunosc cã le este teamã si dacã n-ar ajunge sã dea ochii cu hotii ar vrea pentru acestia pedeapsa cea mai mare. „Primesc trei sau patru ani de închisoare si ies mai rãi de cum au intrat. Vin si-ti dau în cap pentru cã ai vrut sã se facã dreptate. Nu meritã pentru bani si eu recunosc cã mi-a fost teamã de ei. Aveau în sala de judecatã vreo 20 de *tîngãlãi* (n.r. tineri), prieteni cu ei. Numai unu si unu si de care îti este fricã. Dacã nu mã punea fatã în fatã cu ei, as fi vrut sã cer pedeapsa maximã”, a recunoscut o victimã a hotilor.

Un exemplu este judecarea unui dosar în care nu mai putin de 15 furturi au fost date de trei tineri din Vulcan. Doi dintre ei au actionat iar al treilea a stat de pazã. Pãgubitii au rãmas fãrã bunuri de câteva zeci de mii de lei, iar pe perioada urmãririi penale, atât în fata politistilor cât si a procurorului, victimele au cerut atât închisoare cât si despãgubiri. Ajunsi în fata judecãtorului, când s-au trezit fatã în fatã cu cei care i-au jefuit, pãgubitii n-au mai avut curat sã aibã pretentii. Din 15 victime doar patru au mers pânã la capã si au cerut atât închisoare cât si despãgubiri. Ceilalti au lãsat la „aprecierea instantei” când au fost întrebati de presedintele de sedintã dacã-i vor dupã gratii pe hoti. În schimb, procurorul care a pledat pentru Parchet nu a fost la fel de îngãduitor si a cerut judecãtorului pedeapsa maximã pentru cei trei vinovati mai ales cã erau recidivisti.

Maximilian Gânju

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.